Prima pădure inteligentă din România. Ce „fac” copacii când sunt în pericol

13
Prima pădure inteligentă din România. Ce „fac” copacii când sunt în pericol

Prima pădure inteligentă din România se află în judeţul Covasna. Aceasta este conectată la reţeaua Supernet a Vodafone printr-un sistem de dispozitive numite gardieni digitali, instalate pe copaci şi dotate cu senzori acustici, pentru a capta şi transmite sunetele din pădure.

Pădurea conectată la Internet „strigă“ după ajutor în momentul în care urmează să fie exploatată, astfel că inovația aceasta ar putea fi salvarea ultimelor areale virgine din România.

„Odată detectate zgomotele specifice exploatărilor forestiere, platforma trimite tot în timp real alerte către o aplicaţie instalată pe telefoanele pădurarilor şi/ sau către un centru de monitorizare zonal sau naţional.

Pădurarii şi autorităţile au astfel posibilitatea să asculte ce se întâmplă în pădure în orice clipă şi să intervină prompt pentru a face verificări atunci când primesc alerte“, a precizat Cătălin Buliga, Chief Technology Officer la Vodafone România.

Pentru a fi în permanenţă funcţionale, dispozitivele se alimentează cu energie solară cu ajutorul unor panouri proprii şi sunt protejate de intemperii pentru a face faţă celor mai aspre condiţii meteo.

Grija pentru mediu

La decizia unui proiect pentru păduri s-a ajuns în cadrul unei întâlniri interne a echipei Vodafone, ocazie cu care se dezbăteau cele mai presante nevoi cu care se confruntă România în domeniul mediului înconjurător şi pe care compania ar fi putut să le soluţioneze cu ajutorul tehnologiei.

„Defrişările ilegale constituie o problemă veche, care a luat amploare în ultimii ani, care afectează pe toată lumea şi pentru care se caută soluţii. Iar soluţia găsită de Vodafone împreună cu partenerii de proiect este diferită de toate celelalte existente prin faptul că intervine în faza de prevenţie, înainte ca defrişarea să fi avut loc, asigurând astfel salvarea efectivă a pădurilor oricând există suspiciunea de ilegalitate“, a mai precizat Cătălin Buliga.

Soluţia tehnologică bazată pe analiza sunetelor specifice exploatărilor forestiere a fost dezvoltată de start-up-ul nonprofit american Rainforest Connection, în prezent fiind implementată în ţări din America Latină (Brazilia, Peru, Ecuador, Costa Rica, Belize şi Suriname), în Africa de Sud şi în Filipine.

„În România, pe lângă Rainforest Connection, am colaborat pentru introducerea soluţiei cu specialiştii locali în problematica defrişărilor ilegale, ONG-ul Agent Green, şi cu Zabola Estate, clientul şi beneficiarul soluţiei“, a mai punctat Cătălin Buliga.

Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1 kilometru şi poate preveni defrişarea a peste 3 kilometri pătraţi de pădure. Însă bugetul necesar dezvoltării unui asemenea proiect variază în funcţie de suprafaţa de pădure ce trebuie protejată, de relief, de calitatea semnalului reţelei mobile în respectiva zonă şi dacă e nevoie să fie îmbunătăţit.

RNP Romsilva, împotriva soluției „Smart Forest”

Pe de altă parte, există și contestatari ai proiectului „Smart Forest”, iniţiat şi derulat în România de Vodafone. Potrivit experților RNP, soluția ar utiliza informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu, iar în materialele de promovare apar expresii neadecvate, precum „defrişări masive” sau „defrişări ilegale”, se menționează într-o scrisoare adresată, miercuri, 12 mai 2021, Vodafone România de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, alături de alte trei organizaţii silvice.

„Ne exprimăm totala surprindere că o companie de talia Vodafone România S.A. a lansat un proiect şi l-a promovat folosind informaţii, unele total eronate, referitoare la păduri, furnizate exclusiv de unele organizaţii de mediu, iar în materialele de promovare sunt folosite expresii neadecvate, precum «defrişări masive» sau «defrişări ilegale», contribuind astfel la perpetuarea în societatea românească a unei imagini deformate a sectorului silvic din România, ceea ce conduce la crearea de grave prejudicii administratorilor de păduri.

Fără a nega existenţa fenomenului tăierilor ilegale, vă precizăm că acesta nu este în niciun caz de ordinul milioanelor de metri cubi, aşa cum prezentaţi dumneavoastră în materialele de promovare a proiectului «Smart Forest». De asemenea, ne exprimăm îndoiala că un astfel de proiect, care presupune instalarea unei reţele de senzori în fondul forestier naţional, ar putea fi implementat şi extins fără acordul şi consultarea administratorilor fondului forestier naţional”, notează semnatarii scrisorii.

Potrivit documentului, România deţine o suprafaţă împădurită de 28%, în timp ce suprafaţa fondului forestier a crescut în fiecare an, fiind în prezent de 6,56 milioane de hectare, faţă de 6,34 milioane de hectare, în 1990.

Conform datelor oficiale, România are cele mai mari păduri virgine şi în patrimoniul mondial natural al UNESCO din întreaga Uniune Europeană, iar pădurile româneşti adăpostesc o biodiversitate extraordinară, cu cele mai mari populaţii de urs, râs şi lup din spaţiul comunitar.

Scrisoarea deschisă transmisă Vodafone România este semnată de RNP – Romsilva, Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP), Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” şi Federaţia Sindicatelor dn Ocoalele Silvice Private „Carpatisa”.

Operatorul de telecomunicaţii Vodafone a anunţat, în data de 31 martie 2021, într-o conferinţă online, lansarea unui sistem de monitorizare şi semnalizate în timp real a pădurilor din România.

Proiectul „Smart Forest” este implementat într-o pădure situată în judeţul Covasna, unde sunt monitorizate şi semnalizate sunetele specifice exploatărilor forestiere, cu scopul combaterii defrişărilor ilegale.