Primele estimări ale autorităților locale în ceea ce privește numărul de miei sacrificați

2
Primele estimări ale autorităților locale în ceea ce privește numărul de miei sacrificați

Potrivit calculelor specialiștilor Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, în perioada sărbătorilor pascale din acest an ar urma să fie sacrificați circa 10.000 de miei.

Șeful DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu, a declarat recent că la nivelul judeţului sunt autorizate pentru sacrificarea ovinelor cinci abatoare, Botoşaniul fiind judeţul cu cea mai mare capacitate de sacrificare din România.

„În baza cifrelor de anul trecut, când s-au sacrificat peste 10.000 de miei, aproximăm că tot în aceeaşi cifră ne-am putea încadra şi în acest an. (…) Botoşaniul este judeţul cu cea mai mare capacitate de sacrificare şi sacrifică cele mai multe bovine şi ovine din România”, a afirmat Ţurcanu, citat de Agerpres.

Cu această ocazie, Țurcanu a ținut să atragă atenţia asupra faptului că toţi mieii comercializaţi în pieţele din Botoşani trebuie să fie sacrificaţi în unităţi de abatorizare autorizate, în condiţiile în care nu au fost acordare derogări de la norme.

Tot el susţine că primăriile ar putea obţine derogare pentru sacrificări în puncte special amenajate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), însă nicio administraţie locală nu a făcut o astfel de solicitare.

„Dacă ar fi făcut UAT-urile cerere pentru derogare, să taie în alte locuri decât în unităţi de abatorizare, atunci trebuiau condiţii speciale, dar minimale, nu condiţii care nu ar fi putut fi îndeplinite. Din păcate, niciun UAT nu a făcut nicio cerere în acest sens la noi, la DSVSA, pentru sacrificare în alte locuri decât în abatoare, cum ar fi pieţe sau locuri special amenajate, cu derogările special pentru sărbătorile pascale.

În aceste condiţii, toţi mieii care vor fi comercializaţi de Paşte ar trebui să fie sacrificaţi în unităţi de abatorizare, pentru că nu sunt cerute derogări şi orice miel scos spre comercializare ar trebui să fie ştampilat cu ştampila ovală a unităţii unde s-a abatorizat”, a precizat pentru sursa citată Mihai Ţurcanu.

La începutul lunii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomanda cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, conform unui comunicat al instituţiei.

„În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfăşoară controalele tematice specifice, pentru a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare şi a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.

Totodată, ANSVSA vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să îşi achiziţioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiţionale şi informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziţie mai multe surse de unde se poate achiziţiona carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum”, se preciza într-un comunicat de la acea vreme.

Conform sursei citate, sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar veterinar.

De asemenea, ANSVSA menţiona că pentru perioada 21 aprilie – 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană şi unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.