Veste EXTRAORDINARĂ pentru fermierii care se confruntă cu efectele secetei

7
Veste EXTRAORDINARĂ pentru fermierii care se confruntă cu efectele secetei

Efectele secetei vor fi, mai nou, combătute prin prevederile proiectului de Lege pentru completarea art. 66 din Legea îmbunătățirilor funciare 138/2004 (PL-x nr. 515/2020) adoptat miercuri, 14 aprilie 2021, de plenul Camerei Deputaților, cu 310 voturi pentru și zero abțineri sau voturi contra.

Potrivit noului alineat alin. (4) de completare a art. 66, „cheltuielile aferente consumului de energie de orice fel, necesar funcționării agregatelor pentru irigații, ce aparțin producătorilor agricoli și care preiau apa direct din sursă și încheie contracte multianuale/sezoniere, se suportă din bugetul Agenției (n.r. – ANIF), în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu această destinație”.

Potrivit precizărilor făcute pe pagina sa oficială de Facebook în contextul combaterii efectelor secetei președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu a precizat că noul act normativ, „a primit (…) votul de încredere a majorității Plenului”.

„Susținem cu consecvență măsuri de sprijin pentru fermieri! În Plenul Camerei Deputaților am votat pentru fermierii români. Pentru funcționarea agregatelor și echipamentelor ce folosesc apa pentru irigații, vor fi acoperite cheltuielile aferente consumului de energie electrică în cuantum de până la 50%. Susținerea fermierilor în această perioadă delicată este în mod direct și o susținere a agriculturii și securității alimentare a românilor.

O inițiativă legislativă a parlamentarilor Partidului Social Democrat, votată în unanimitate în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, a primit, iată, votul de încredere a majorității Plenului. Sper ca actuala guvernare să o pună în aplicare începând cu data de 01.07.2021, termenul de intrare în vigoare al legii, și să nu amâne efectele benefice ale acestui act normativ! Voi urmări parcursul actului normativ și voi veghea la aplicarea lui! Fermierii români trebuie susținuți! Țara are nevoie de hrană sănătoasă și de calitate!”, a scris pe pagina sa de socializare Adrian Chesnoiu.

Traseul legislativ

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat inițiativa legislativă în şedinţa din 2 septembrie 2020, ca urmare a depășirii termenului de adoptare, potrivit art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituția României, republicată.

Camera Deputaților este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României și ale art. 91 (9) pct.1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Consiliul Economic și Social cu avizul nr. 3971/25.05.2020 a avizat favorabil proiectul de act normativ.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil (nr. 555/09.06.2020) propunerea legislativă, cu observații și propuneri.

În conformitate cu prevederile art.61 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a dezbătut proiectul de lege în ședința din data de 16 martie 2021.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a propus, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, adoptarea proiectului de lege.