Producție de grâu de peste 5 tone/hectar, în condiții de secetă – Ce tehnologie aplică Dan Hurduc

În condițiile din ce în ce mai accentuate de secetă care se regăsesc în zonele de sud, est și sud-est ale țării, mulți fermieri încearcă să se adapteze și să-și schimbe tehnologiile, pentru a-și duce mai departe afacerile. Unii au trecut deja de ani buni la tehnologiile care presupun lucrări minime ale solului, iar rezultatele sunt satisfăcătoare.

Fermierul Dan Hurduc, din județul Vaslui, s-a adaptat de ani buni și aplică tehnologia no-till pe întreaga suprafață de grâu. În aceste condiții, chiar dacă se luptă cu seceta, agricultorul susține că a făcut profit în fiecare an.

”Anul acesta cred că grâul a evoluat frumos, chiar dacă a răsărit în primăvară. Noi semănăm târziu, nu prea răsare din toamnă, dar asta ne ferește de viroze, iar în ultimii ani a răsărit în primăvară și am făcut și producție de 6 tone/hectar. Anul acesta nu cred că ne apropiem de 6 tone/hectar, dar pentru noi o producție de peste 5 tone este extraordinară și ne asigură și confort financiar, pentru că nici cheltuielile nu sunt extraordinar de mari”, a precizat Dan Hurduc, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

De altfel, media producției de grâu din ferma lui Dan Hurduc în ultimii 20 de ani este undeva la 4,2 tone/hectar, însă chiar și așa, câștigurile sunt constante, pentru că investițiile sunt făcute ținând cont de doi factori – știința și cumpătarea.

”Dacă reușim să îl recoltăm și să putem să îl depozităm, eu cred că grâul este cultura care ne echilibrează. De fapt, în fiecare an, grâul este cultura care are plasticitatea ecologică cea mai ridicată, iar producțiile oarecum sunt constante. Noi am observat că, fiind anii mai târzii, dacă am semănat mai târziu, ploile venind mai târziu, îl mai prinde în condiții de fenofaze bune, și atunci producțiile sunt destul de bune”, a mai subliniat Dan Hurduc.