Producție maximă de 5,3 tone/hectar la rapiță, în ferma lui Alexandru Haită

5

O ploaie la timpul ei poate face o diferență majoră în ceea ce privește recolta, iar demonstrația ne-a prezenta-o fermierul Alexandru Haită. Producția de rapiță pe care a înregistrat-o anul acesta a fost una foarte bună, aproape de recordul absolut din ferma sa, însă diferențele dintre sole au fost semnificative.

”Ferma mea este situată exact în centrul județului Teleorman și pot să vă spun că am avut diferențe, având ferma împărțită și cu distanțe de 6 km între cele două jumătăți. Am avut diferențe chiar și de o tonă la rapiță, făcute de precipitații în cantitate de 45 l/mp în timpul înfloritului. Deci o singură ploaie poate să facă o diferență enormă”, a explicat Alexandru Haită, fermier din județul Teleorman, în emisiunea ”Agricultura la Raport”

Producția maximă pe care a înregistrat-o pe o solă anul acesta a fost de 5.300 kg/hectar, însă a avut și sole cu 4.000 kg/hectar. O diferență uriașă făcută de o singură ploaie.

”Rapița, la mine în fermă, a avut cred că unul dintre cei mai buni ani. Am înregistrat o producție medie de 4.600 kg/hectar. Doar în 2021 am avut o producție mai bună, acesta e al doilea. Au fost zone în care am făcut între 4.000 și 4.200 kg/hectar și zone în care am făcut 5.300 kg/hectar. Aceeași tehnologie, același hibrid, solele au fost identice, dar acea ploaie de 45 de litri a făcut diferența”, a mai precizat Alexandru Haită pentru AGRO TV.