Soiul de grâu campion la producție – Recoltă de 9,2 tone/hectar

12

Majoritatea fermierilor din țară au încheiat campania de recoltat la cerealele păioase, iar producțiile diferă foarte mult în funcție de zone. În anumite județe, ploile au fost ori prea puține, ori prea multe, iar recolta a fost afectată în consecință, însă sunt și zone unde producțiile de grâu și orz au fost excepționale.

Fermierul Marian Popa, din județul Teleorman, se declară mulțumit de producțiile pe care le-a înregistrat anul acesta, despre care spune că îi permit să treacă anul cu bine.

”Eu am încheiat recoltatul de mai bine de o săptămână. Ca rezultate, personal sunt mulțumit și în acest an de producțiile obținute, pentru că precipitațiile au căzut divers în țară și sunt producții de la foarte mici la foarte mari. (…) Am avut 6.000 kg/hectar la grâu, 3.800 kg/hectar la rapiță”, a precizat Marian Popa pentru AGRO TV.

Nu doar cantitatea a fost mulțumitoare, ci și calitatea. În ceea ce privește parametrii legați de calitate, un soi s-a remarcat față de celelalte.

”La mine, toată producția a fost de 78 masa hectolitrică, proteină bună cu excepția a două soiuri străine. Un singur soi am avut cu 80 masă hectolitrică, e vorba de Miranda, care nu excelează la producție, dar la calități le-a bătut pe toate”, a mai spus Marian Popa în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Fermierul teleormănean are, însă, și soluția pentru fermierii care vor să obțină cantități de top. Unul dintre soiurile de grâu pe care le-a lăudat mult în ultimii ani a dat acum rezultatele așteptate și în alte ferme, cu producții de peste 9 tone/hectar.

”Am mai vorbit de un soi de grâu aici, în studio, pe care am făcut cercetare alături de Fundulea. E vorba de Abund. Am avut o surpriză plăcută, chiar astăzi m-a sunat un fermier de la Tulcea și mi-a spus că producția a fost de 9,2 tone/hectar, ceea ce mi-a întărit ceea ce am spus anul trecut și anul acesta, că e un soi bun, de producție”, a subliniat Marian Popa.