Prognoza meteo: Ce vreme ne aduce luna februarie!

3

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat marți estimările privind media temperaturilor aerului și a cantităților de precipitații în următoarele patru săptămâni, până pe 20 februarie.

Astfel, pentru săptămâna 23-30 ianuarie, meteorologii estimează că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice, dar și deficitar în cele intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Și în săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face zonele montane, unde valorile termice vor fi apropiate de cele specifice. Potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, dar și local excedentare în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 6-13 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această periaodă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Conform estimărilor meteorologice ale ANM, regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 13-20 februarie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

Administrația Națională de Meteorologie menționează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.