ANM – Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cum se desfășoară lucrările agricole de primăvară

2

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat luni estimărie privind evoluția valorilor termice și a precipitațiilor în următoarele două săptămâni (4-17 martie), în principalele zone ale țării, precum și recomandările Laboratorului de agrometeorologie privind lucrările agricole de primăvară.

Potrivit meteorologilor, în Banat, în primele două zile ale intervalului aminitit vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale valorilor diurne în jurul a 17°C și ale celor nocturne de 5-6°C. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 8 martie, când se vor înregistra medii ale maximelor de 11°C și ale minimelor de 1-2°C. În restul intervalului, vor mai fi variații termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 13-16°C și nocturne de 3-5°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6, 7 și 8 martie, dar și după data de 11 martie.

În Crișana, la începutul intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale valorilor diurne de 18°C și ale celor nocturne de 4°C. În perioada 5-8 martie, valorile termice vor fi în scădere, meteorologii estimând că se vor înregistra medii ale maximelor de 10-11°C și temperaturi minime în jur de 1°C. În restul intervalului vor mai fi alternanțe termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 12-15°C și nocturne de 3-5°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6, 7 și 8 martie și după data de 11 martie.

Și în Transilvania, în primele două zile din interval vremea va fi cu mult mai caldă decât normalul perioadei, cu medii ale valorilor diurne de 15-16°C și ale celor nocturne în jurul a 2°C. Potrivit meteorologilor, valorile termice vor fi ulterior în scădere, ajungând la medii ale maximelor de 9-10°C și ale minimelor de până la -3°C. În restul intervalului vor mai fi variații termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 10-14°C și nocturne de 0-2°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6 și 7 martie, apoi începând cu data de 11 martie, până spre sfârșitul intervalului.

În Maramureș, în primele două zile din interval vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale valorilor diurne de 16-17°C și ale celor nocturne în jurul a 3°C. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere și se vor înregistra medii ale maximelor de 11°C și ale minimelor de până la -1°C. În restul intervalului, vor mai fi alternanțe termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 11-13°C și nocturne de 1-3°C. În privința precipitațiilor, meteorologii estimează că vor fi condiții ca acestea să apară și în prima săptămână, dar probabilitatea va fi în creștere în a doua jumătate din interval.

În Moldova, spre deosebire de restul regiunilor, până în data de 7 martie valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 12°C până spre 6°C, iar ale minimelor de la 2-3°C până la -4°C. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va încălzi și în această regiune, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 12-13°C în timp ce media temperaturilor nocturne se va situa la 2-3°C. În restul intervalului, meteorologii apreciază că vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 10-13°C, iar minimele de 1-3°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în a doua săptămână din interval.

Și în Dobrogea, până la mijlocul primei săptămâni, valorile termice vor fi în scădere, de la medii ale maximelor de 11°C până spre 5-6°C, iar ale minimelor de la 2-4°C până la -2°C. Până în data de 12 martie, vremea se va încălzi, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 14°C, în timp ce media temperaturilor nocturne se va situa la 5-6°C. În restul intervalului, meteorologii apreciază că vor mai fi variații termice ușoare, însă, în medie, maximele vor fi de 10-13 °C, iar minimele de 4°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în a doua săptămână din interval.

În Muntenia, până spre finalul primei săptămâni, valorile termice vor fi de asemenea în scădere, de la medii ale maximelor de 15°C până spre 8°C și cu medii ale minimelor ce vor coborî de 3-4°C până spre -3°C. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va fi în creștere, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 16°C și ale celor nocturne spre 4°C. În restul intervalului, vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 13-16°C, iar minimele de 2-3°C. În privința precipitațiilor, meteorologii arată că or fi condiții și în prima săptămână, mai ales în zilele de 6 și 7 martie, dar probabilitatea va fi în creștere în a doua jumătate a intervalului.

În Oltenia, până în jurul datei de 7 martie, valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 15°C, până spre 8 grade, iar ale minimelor de la 3-5°C, până la -1°C. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va fi în creștere, iar mediile valorilor diurne vor ajunge din nou la 15°C și ale celor nocturne spre 4°C. În restul intervalului vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 12-14°C, iar minimele în jurul a 3°C. Vor fi condiții pentru precipitații în prima săptămână, mai ales în zilele de 6 și 7 martie, dar probabilitatea va fi în creștere în a doua jumătate a intervalului.

La munte, în primele două zile din interval, vremea va fi cu mult mai caldă decât normalul perioadei, cu medii ale valorilor diurne de 5-6 grade și ale celor nocturne în jurul a -1°C. Ulterior, valorile termice vor fi în scădere și vor ajunge la medii ale maximelor de 0°C și ale minimelor în jurul a -6°C. În restul intervalului vor mai fi variații termice, dar în general tendința va fi de creștere a valorilor de temperatură și se vor înregistra medii diurne de 2-4°C și temperaturi nocturne cuprinse între -4°C și -1°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 6 și 7 martie, apoi începând cu data de 11 martie, până spre sfârșitul intervalului, se mai arată în prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Legat de rezerva de umiditate a solului, în buletinul de analiză emis de Laboratorul de agrometeorologie al ANM pentru perioada 5-11 martie se arată că rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia și Transilvania, local în sud-estul, estul și nordul Dobrogei, estul Moldovei. În schimb, cea mai mare parte a Moldovei, local în nordul, nord-estul, centrul și estul Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Dobrogei, conținutul de apă va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Specialiștii Laboratorului de agrometeorologie apreciază totuși că ritmurile vegetative la culturile de toamnă se desfășoară normal, per ansambu, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În depresiunile din centrul şi nordul ţării, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura în continuare uşor mai lent, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Potrivit prognozei agrometeorologice pentru perioada 5-11 martie, orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge predominant fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire (20-100%), plantele având 1-2 fraţi bine dezvoltaţi, iar culturile întârziate fenologic se vor afla la răsărire şi apariţia frunzei a treia (40-100%). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine în general bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, starea de vegetaţie va fi medie şi slabă, frunzele bazale fiind îngălbenite/uscate parţial/total.

Cultura de rapiţă din sudul, estul şi centrul ţării se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar (5-12 frunze), potrivit analizelor Laboratorului de Agrometeorologie. Pe terenurile agricole unde aparatul foliar a fost afectat de temperaturile scăzute din intervalele precedente, starea de vegetaţie se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Speciile pomicole timpurii de sâmburoase vor înregistra faza de umflare a mugurilor de rod în plantaţiile din zonele de câmpie, dar cu un ritm lent de evoluţie, iar în restul teritoriului agricol se va menţine în general starea de repaus vegetativ.

La viţa-de-vie se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantaţiilor.

În această perioadă, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie recomandă fermierilor să se concentreze pe următoarele lucrări agricole:

– continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie; 


– fectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară; 


– administrarea îngrăşămintelor organice în vii şi livezi; 


– aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de 
toamnă semănate în epoca optimă; 


– continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole; 


– pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din 
prima urgenţă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.