Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Septembrie cu năbădăi!

1

Deși am intrat în prima lună de toamnă, fermierii vor mai avea de luptat cu temperaturile ridicate, dar și cu lipsa de precipitații, conform prognozei meteo pe 4 săptămâni publicate de Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel, în săptămâna 4-11 septembrie, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, local în regiunile vestice, centrale, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de sud-vest a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile intracarpatice.

În săptămâna 11-18 septembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice. De această dată, Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Și în săptămâna 18-25 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice. În schimb, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 25 septembrie-2 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, se mai arată în prognoza meteo pe 4 săptămâni publicată de ANM.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.