Prognoze de recoltă 2023 – Cât grâu vor produce fermierii români anul acesta

4

Anul 2023 se anunță a fi unul dificil din punct de vedere al prețurilor mărfurilor agricole. În ultimele luni, cotațiile de pe burse au scăzut semnificativ, astfel că fermierii trebuie să-și facă foarte bine calculele pentru a reuși să încheie cu bine și acest an. Există, însă, și vești bune.

Culturile înființate în toamna anului trecut arată bine la ora aceasta, în majoritatea zonelor țării. Astfel, chiar dacă prețurile mărfurilor vor fi mici, fermierii vor putea trece cu bine și acest an cu o producție suficient de însemnată cantitativ.

Potrivit unor date publicate de AGRI Column, ținând cont de starea actuală a culturilor, România urmează să producă aproximativ 10 milioane de tone de grâu în 2023, din 2.120.000 hectare însămânțate, cu aproximativ un milion de tone mai mult decât recolta de anul trecut.

În ceea ce privește orzul, cele 400.000 de hectare însămânțate de fermierii români vor genera o recoltă de 2 milioane de tone de orz, conform datelor actuale, iar producția de rapiță va fi de 1,73 milioane de tone, cu o suprafață însămânțată de 520.000 de hectare.