Meteo: Vreme rece, vânt, ploi și ninsori – Cod portocaliu și Cod galben în 35 de județe!

4

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineață o serie de avertizări Cod galben și Cod portocaliu de vreme deosebit de rece, precipitații abundente, ninsori și intensificări ale vântului, valabile pe aproape întreg teritoriul României.

Astfel, în intervalul 3 aprilie, ora 23.00-5 aprilie, ora 10.00, este valabilă o avertizare meteo Cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului, precum și vreme deosebit de rece ce vizează nu mai puțin de 35 de județe (vezi harta).

Sursa: ANM

Potrivit meteorologilor,  în intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est. În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40-50 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55-65 km/h și pe arii restrânse 70-75 km/h.

Meteorologii menționează că intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul țării, iar în a doua parte a săptămânii vor mai fi intervale cu precipitații mixte.

De asemenea, pentru intervalul 4 aprilie, ora 02.00-4 aprilie, ora 22.00, a fost emisă și o avertizare meteo Cod portocaliu de ninsori abundente ce vizează 14 județe (vezi harta).

Potrivit meteorologilor, în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent (30-50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55-60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.