Prognoze de recoltă 2023 – Producție ISTORICĂ de rapiță în România

19

Rapița ar putea fi cultura ”vedetă” a anului 2023 în România. Prognozele de recoltă din acest moment sugerează un an cu producții record ale acestei culturi în țara noastră, însă și celelalte culturi însămânțate în toamnă se prezintă bine.

Potrivit MARS, instrumentul prin care Comisia Europeană monitorizează starea culturilor, datele din teren sugerează o productivitate a rapiței românești de 3,11 tone/hectar. Această productivitate medie este cu 19% mai mare față de cea din 2023, și cu 21% mai mare față de media ultimilor cinci ani.

Dacă luăm în calcul și faptul că suprafețele cultivate cu rapiță anul acesta sunt mai mari decât în anii precedenți, ne putem aștepta la o recoltă istorică de aproximativ 1,7-1,8 milioane de tone. 

Datele arată bine și la grâu, acolo unde productivitatea medie preconizată va fi de 4,89 tone/hectar, în creștere cu 17% față de anul trecut și cu 14% față de media ultimilor cinci ani. În același timp, producția de orz estimată va fi de 4,58 tone/hectar, în creștere cu 8% față de anul trecut, respectiv 15% față de media multianuală.