Programul Legume în spații protejate 2021, EXPIRAT înainte de lansare

5
Programul Legume în spații protejate 2021, EXPIRAT înainte de lansare

Astăzi, 17 mai 2021, ar fi fost termenul limită până la care fermierii trebuiau să depună la APIA cererile pentru accesarea noului program pentru sprijinirea producției de legume în spații protejate. Actul normativ al programului s-a blocat, însă, în procesul de avizare, la Ministerul Finanțelor Publice, unde așteaptă deja de câteva săptămâni avizul pozitiv.

Astfel, fermierii care așteptau lansarea programului sunt de-a dreptul bulversați, neștiind cu certitudine dacă vor mai putea să acceseze sprijinul. Agricultorii erau, și așa, dezamăgiți de modificarea programului Tomata, din cauza reducerii bugetului alocat schemei de ajutor de minimis, dar și a micșorării sprijinului la 2.000 euro/1.000 mp.

Potrivit președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, termenele pentru programul de sprijin al producției de legume în spații protejate ar trebui regândite, astfel încât cererile să se poată depune până la data de 15 iunie, iar perioada de recoltare să fie extinsă până la 31 octombrie.

”Avem fermieri care nu știu când se va depune, nu știu care sunt culturile eligibile, și-au terminat cultura de tomate timpurii, de varză, de castravete, vor pune alte culturi, iar dacă mergem pe perioadele care au fost declarate inițial în proiectul de HG, acești fermieri nu ar mai putea fi eligibili pentru ajutorul de minimis”, a declarat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Reamintim că ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate, conform informațiilor de la Ministerul Agriculturii, se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate. Legumele eligibile sunt următoarele:

  • ardei gras și/sau ardei lung
  • castraveți
  • tomate
  • varză albă și/sau varză roșie
  • vinete