Programul UE pentru școli: Băuturile pe bază de plante nu sunt admise

6
Programul UE pentru școli: Deputații europenei au adoptat in mod oficial raportul despre punerea în aplicare a programului de consum al fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate în școli, cu o majoritate clară (534 pentru, 57 împotrivă și 23 abțineri). Raportul a fost pregătit de eurodeputatul Carmen Avram.

Programul UE pentru școli a asigurat alimente nutritive pentru milioane de elevi în timpul educației acestora. Mai mult, programul îmbunătățește cunoștințele elevilor despre cum se produce hrană prin măsuri educaționale esențiale, precum vizita la fermă și lupta împotriva risipei alimentare.

Comunitatea agricolă din UE salută cu fermitate solicitarea de a crește bugetul și, mai precis, de a consolida măsurile educaționale. După un vot solid în COM AGRI, eurodeputații au aprobat în mod oficial raportul, adoptând alte modificări relevante pentru agricultorii europeni și cooperativele agricole.

Pentru a rămâne credibil, programul trebuie să fie bazat pe fapte și să evite să devină ideologic

Eurodeputații s-au asigurat că băuturile pe bază de plante nu vor deveni parte din program în ciuda presiunii în acest sens, respingând diferitele amendamente din plenară.

„Nu numai că aceste produse folosesc materii prime care nu provin din Uniune (împotriva principiului lanțului scurt de aprovizionare), dar ele nu sunt substitute pentru produsele lactate. Studiile au demonstrat că băuturile pe bază de plante nu sunt comparabile în niciun fel, din punct de vedere nutrițional, cu produsele lactate”, se arata in comunicatul Copa Cogeca care solicită Comisiei să se uite mai îndeaproape la concluziile trase de eurodeputați și să pregătească o revizuire a programului care să fie suficient de „ambițios” încât să reflecteze eforturile realizate de raportor.