Fonduri europene 2023 – Când se lansează finanțările pentru tinerii fermieri, irigații și fermele de animale

5

Așteptarea în rândul fermierilor este mare pentru lansarea noilor linii de finanțare cu fonduri europene, derulate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform declarațiilor oficialilor de la Ministerul Agriculturii, precum și calendarului publicat de AFIR, primele intervenții ar trebui să fie lansate în data de 30 iunie.

Totuși, există o problemă. Până astăzi, 29 mai 2023, nu a fost lansat niciun ghid consultativ al solicitantului pentru liniile de finanțare respective, în condițiile în care conducerea AFIR a dat asigurări că ghidurile vor fi lansate până în data de 15 mai.

Astfel, ținând cont de faptul că ghidurile trebuie să stea în consultare publică 30 de zile și apoi să fie modificate, în funcție de observațiile primite, este foarte greu de crezut că AFIR va mai putea respecta calendarul lansat inițial.

AGRO TV a solicitat un punct de vedere din partea AFIR, cu privire la starea actuală a ghidurilor pentru fonduri europene și a posibilelor întârzieri în privința lansării liniilor de finanțare. Răspunsul oficial al instituției a fost următorul:

”Ghidurile solicitantului sunt în etapa finală de alcătuire și vor fi publicate în consultare publică în cel mai scurt timp. AFIR face toate demersurile pentru ca datele propuse in calendarul estimativ sa fie respectate.”

Reamintim că, potrivit directorului general al instituției, George Chiriță, cele șase măsuri care ar urma să fie lansate în perioada următoare sunt:

  • DR-25 – Modernizarea infrastructurii de irigații;
  • DR-26 – Înființarea sistemelor de irigații;
  • DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri;
  • DR-20 – Investiții în sectorul zootehnic;
  • DR-27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă;
  • DR-28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural.