Proiecte noi de 750 milioane EURO pentru fermierii români! Când se dă drumul la finanțare

5

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, pregătește lansarea unei noi scheme de finanțare pentru fermieri, în valoare totală de 750 de milioane de euro. Programul se referă la asigurarea independenței energetice, iar proiectele vizate vor fi atât în zona de irigații, cât și în zootehnie sau procesare.

Șeful MADR a explicat, în direct la AGRO TV, despre ce este vorba și de unde vin aceste fonduri.

”Este vorba de o schemă care a fost aprobată de Banca Europeană de Investiții, din fondul de modernizare. Are o alocare de 500 de euro, cu o intensitate de aproape 100%, fără cofinanțare. Aici vorbim de asociațiile de udători care trebuie să devină independente energetic în sistemul de irigații și pe parte de zootehnie și procesare.

Discuțiile au fost înaintate atât cu domnul ministru Burduja, cât și cu colegul de la Transporturi. În funcție de cum noi derulăm acești bani și cu cât îi atragem mai repede, mai avem la dispoziție aproape 2 miliarde de euro. Asta înseamnă că vrem tot ce înseamnă procesare, tot ce înseamnă irigații infrastructură secundară, să încercăm în următorii doi ani să aducem o independență energetică la toată lumea. Aici vorbim și de silozuri, de ferme, de procesare, cât și de asociațiile de udători.

Mai mult, tot în această schemă a fost aprobată o sumă de 250 milioane euro; beneficiar este ANIF, partea de irigații, care are două componente. Suntem în discuții cu Consiliul Concurenței, în avizul pe care ni l-a dat Banca Europeană de Investiții, ANIF-ul poate să facă independență energetică pentru a da apă gratuită pe aducțiunea principală din sistemul de irigații, cât și reabilitarea de canale, să reducă consumul de energie prin impermeabilizarea corectă a canalelor de irigații.

Deci, practic, în momentul de față avem aprobată suma de 750 milioane de euro, asta înseamnă că într-o lună de zile vom da drumul la aceste proiecte. Mai mult, vreau să-i asigur pe beneficiari că pot să depună mai multe proiecte pentru fiecare punct de lucru”, a precizat Florin Barbu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.