PROMISIUNEA premierului Nicolae Ciucă pentru crescătorii de vaci de lapte

5

Premierul Nicolae Ciucă a avut ieri o întâlnire cu reprezentanții industriei agroalimentare, printre care și crescătorii de vaci de lapte. Aceștia i-au semnalat șefului Guvernului problemele grave cu care se confruntă în ultima perioadă și au obținut de la acesta o promisiune, în sensul alocării de fonduri suplimentare pentru sprijinirea sectorului.

”Am reușit să prezentăm toate problemele noastre, cred că a durat mai bine de două ore întâlnirea. Faptul că domnul premier a avut răbdarea să asculte toate problemele considerăm că este un prim pas îmbucurător. Am reușit să arătăm problemele de decalaj între subvențiile din România și Ungaria sau Polonia. Avem o promisiune că se vor reloca o serie de bani din diverse economii de la alte scheme, astfel încât să se constituie un buget pentru o măsură de sprijin care ar trebui să intre în vigoare pentru producătorii de lapte”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv al Holstein Ro, pentru AGRO TV.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a decis desfășurarea de urgență a unor controale pe filiera laptelui, pentru a colecta datele concrete din piață până la următoarea întâlnire cu reprezentanții fermierilor și lanțurilor de magazine, care va avea loc săptămâna viitoare.

”Un alt lucru care ne bucură pe noi este că premierul a înțeles importanța începerii unor verificări de către ANPC și Consiliul Concurenței pe întreaga filieră, pentru că, din păcate, nici astăzi, reprezentanții retailerilor nu au înțeles că trebuie să ne ofere informații și explicații despre cum un litru de lapte plecat de la noi cu 1,5-1,7 lei, ajunge pe raft la peste 10 lei în multe cazuri. Premierul a luat decizia realizării unor controale pe întreaga filieră, astfel încât până marți după-amiază, când vom avea o nouă întâlnire, să avem o imagine foarte clară asupra discrepanțelor acestea foarte mari. Am tras un semnal de alarmă că ne dorim ca prețul la raft să fie similar cu ceea ce se întâmplă pe rafturile magazinelor din Franța, Spania sau Ungaria. În momentul de față, dacă luăm un preț mediu din România undeva la 8-9 lei, asta înseamnă 1,75 euro/litru, comparativ cu 1,1-1,3 euro/litru în Spania”, a mai declarat Ionuț Lupu pentru AGRO TV.

La întâlnire nu a participat și ministrul agriculturii, Petre Daea, fapt care i-a nemulțumit pe reprezentanții fermierilor.

”Suntem oarecum mâhniți că la această întâlnire nu a fost prezent și ministrul agriculturii. Nu știm care sunt prioritățile, dar, din păcate, sectorul vacii de lapte este în cădere liberă. El nu a reușit să participe la această întâlnire. Este dezamăgitor din punctul meu de vedere, dar să sperăm că secretarii de stat care au venit vor reuși să-i transmită informațiile, astfel încât să-și poată face temele până marți”, a mai subliniat directorul executiv Holstein Ro.