PSD cere suspendarea de urgență a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina

2

PSD a anunţat marţi că va cere în coaliţia de guvernare suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, luând exemplul celorlate state care au graniță comună cu această țară.

„PSD va solicita în coaliţia de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceştia”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Potrivit social-democraților, statele din estul Europei care au fost afectate ar trebui să poarte o negociere comună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din ţările învecinate.

„În acelaşi timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această ţară către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”, se mai arată în comunicat. 

Interesant este că poziția PSD vine după ce ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că în problema importurilor de cereale din Ucraina trebuie căutate soluții juridice și că deciziile care se vor lua nu trebuie să prejudicieze juridic țara prin măsuri de infringement care pot costa, în condițiile în care Comisia Europeană deja a declarat ca „inadmisibilă” o asemenea poziție unilaterală.

„Să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt alții”, luând decizii „motivate de dorința de a avea capital electoral conjunctural”, a declarat Petre Daea la Digi24.