Rapița, pariul câștigător în 2023! Hibrizii pe care a mizat fermierul Cosmin Iancu

4

Rapița pare a fi un pariu câștigător pentru fermierii care au semănat această cultură și au aplicat tehnologia necesară pentru a obține producții bune în 2023. Chiar dacă prețul a scăzut semnificativ față de valorile la care se afla anul trecut, rapița poate asigura, în continuare, un câștig semnificativ pentru agricultori.

Rapița este, în același timp, și o cultură sensibilă, așa că pentru a obține rezultatele scontate, este foarte importantă și alegerea hibrizilor potriviți. În rândurile de mai jos aflăm pe ce hibrizi a mizat fermierul Cosmin Iancu.

”Rapița arată, în continuare, foarte bine. Nu trebuie să ascundem faptul că hibrizii pe care i-am utilizat sunt marca Corteva, cei doi hibrizi de mare valoare, PT298 și PT303. Primul are o rezistență foarte mare la scuturare, o problemă foarte mare în ceea ce privește cultura de rapiță, care devine foarte sensibilă în momentul recoltatului, iar dehiscența silicvelor este foarte importantă și poate face diferența dintre pierdere și câștig.

Al doilea hibrid cred că va face diferența; dacă ne aducem bine aminte, luna aprilie a fost bogată în precipitații, scăzută din punct de vedere termic, perioada înfloritului s-a lungit foarte mult, iar infecția cu agentul patogen sclerotinia, unul dintre cei mai periculoși, deja se și vede în câmp, mai ales acolo unde tratamentele nu au fost aplicate cum trebuie. Acest hibrid, PT303, cu această rezistență la sclerotinia, zic eu că va face diferența anul acesta”, a precizat Cosmin Iancu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De altfel, hibridul PT298 este cel care i-a adus fermierului ilfovean un record anul trecut, obținând o producție de peste 5 tone/hectar. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI (click).