Raul Mărunțoiu, fermier din Constanta: ”80% dintre femierii noștri sunt în faliment încă nedeclarat”

5
Raul Mărunțoiu, fermier din Constanta: ”80% dintre femierii noștri sunt în faliment încă nedeclarat”

Pagubele în sectorul vegetal din acest an au fost și sunt în continuare foarte mari la nivel de țară. Cauzele sunt multiple, de la pandemia generate de coronavirus și până la secetă, care a decimat pur și simplu culturile fermierilor. Potrivit estimărilor oficiale, recolta de cereale din acest an va fi la jumătatea nivelului înregistrat anul trecut, iar în mai multe județe din sud-estul țării, situația este de-a dreptul tragică, mulți fermieri fiind aproape de faliment.

Comisiile constituite special pentru constatarea și evaluarea pierderilor au confirmat și ele acest lucru, însă în Dobrogea și mai ales în județul Constanța, situația este cu adevărat dezastruoasă. Subiectul a fost discutat și în emisiunea ”Agricultura la Raport”, unde același lucru l-a confirmat, dacă mai era nevoie, și Raul Mărunțoiu, fermier din Constanța, care a venit cu precizări direct de la fața locului, într-o intervenție telefonică la AGRO TV.

”Suntem într-o situație disperată! De doi ani consecutiv mergem pe pierderi. Dacă la sfârșitul anului agricol 2019 știam că a fost unul cu recolte mult sub cele estimate, anul acesta nu avem nici cum și nici ce să recoltăm. Dacă vine și al treilea an la fel, ce se va întâmpla? Nici la un metru și jumătate în pământ nu este apă, vă dați seama în ce situație suntem?

Se tot vorbește despre asigurarea culturilor… Dacă trebuia să se acorde despăgubiri în acest sens, firma de asigurări dădea faliment ea însăși și anul viitor nu mai aveam unde să ne asigurăm. Avem datorii la furnizori, avem rate la bănci, se vorbește de amânarea lor, dar statul nu ar putea să ne scutească măcar de impozite și taxe pe terenuri? Că se știe situația în care ne aflăm, 80% dintre fermierii noștri sunt în faliment încă nedeclarat”, a precizat tânărul fermier din Constanța, cu justificată supărare.

Reamintim că plata despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă urmează să fie demarată în cursul săptămânii viitoare, după ce procesul de depunere a cererilor la APIA s-a încheiat în data de 15 septembrie.

Autor: Elena Picu