„Război” cu MApN pe terenuri agricole! 3000 de hectare transformate în poligon!

1

Localnicii din comunele arădene Tauţ şi Târnova se pregătesc de un adevărat război administrativ cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN), pentru aproximativ 3.000 de hectare de terenuri agricole, pășuni, fânețe și livezi care ar urma să fie expropriate în vederea extinderii poligonului militar din zonă, informează AGERPRES.

Astfel, zeci de localnici din cele două comune s-au mobilizat pentru a participa, luni, la sediul Primăriei Tauţ, la o întâlnire cu primarii celor două localități și reprezentanți ai MApN, în cadrul căreia și-au exprimat nemulțumirile privind proiectul de extindere a poligonului militar.

„A fost un dialog despre acest proiect pe care vor să-l implementeze, de extindere a poligonului, care acum are 1.216 hectare şi ar urma să ajungă la peste 2.600 de hectare de teren doar în UAT Tauţ. Se mai ia teren şi de la Târnova şi poligonul ar urma să aibă 4.400 de hectare, ceea ce este foarte mult. Suntem două comune afectate, pentru că ar fi expropriaţi localnici, persoane fizice şi juridice, dar şi primăriile, de terenuri agricole, păşuni, fond forestier şi livezi. Oamenii se opun pentru că şi-ar pierde activităţile agricole sau economice pe care le au, dar şi noi ca administraţie ne opunem. Ne-ar afecta perspectivele de dezvoltare economică şi bugetul local, prin necolectarea unor taxe şi impozite. Deocamdată ni s-au oferit puţine informaţii despre acest proiect, dar vom face tot ce putem să nu ne pierdem terenurile”, le-a declarat primarul din Tauţ, Florin Lela, reporterilor AGERPRES.

Împotriva proiectului s-a declarat și primarul din Târnova, Emilia Ignişca, care spune că va merge la Guvern cu un memoriu pentru a-şi argumenta poziţia.

„Ne opunem categoric acestui proiect pentru că ne afectează suprafaţa fondului forestier, practic composesoratul Dud ar dispărea complet. Comuna noastră ar pierde peste 1.700 de hectare, mai ales pădure. Vom înainte un memoriu Guvernului prin care ne vom prezenta argumentele”, a declarat Emilia Ignişca.

Localnicii se tem că vor rămâne fără pământ.

„Chiar şi vecinătatea cu acest poligon implică unele restricţii, nu o să mai putem face anumite activităţi, o să avem program sau alte probleme”, s-a plâns un localnic, participant la dezbaterile de la Primăria Tauţ.

„Eu aş pierde 75 de hectare de teren, nu e o suprafaţă mică. Dar şi ceilalţi localnici pierd, mai mult sau mai puţin, nu contează, e proprietatea lor. E vorba de teren arabil, păduri, păşuni, fâneţe, adică existenţa noastră zilnică, noi din asta trăim, avem animale pe aceste terenuri, nu putem să ne mutăm peste noapte în altă parte”, a argumentat, la rândul său, o localnică.

Potrivit AGERPRES, reprezentanţii U.M. 01249 Arad, de care aparţine poligonul militar din Tauţ, nu au transmis până la această oră un punct de vedere cu privire la acest subiect.