Război politic pe subvențiile APIA, în timp ce fermierii își așteaptă banii

15

În timp ce Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță o nouă rundă de autorizare la plată a mai multor subvenții și ajutoare, războiul politic privind plata subvențiilor continuă. Foștii și actualii decidenți își trimit săgeți unii către ceilalți și se acuză reciproc cu privire la întârzierea plăților.

După ce a fost data afară din fruntea APIA ce către ministrul Florin Barbu, pe motiv că nu ar fi plătit subvențiile la timp, fostul director general, Ionuț Lupu, iese din nou la atac la adresa șefului MADR.

De această dată, fostul șef APIA îl acuză pe ministrul Barbu că ar fi încercat să-i întoarcă pe funcționarii APIA împotriva sa, prin blocarea salariilor. ” Nu mai căuta vinovați, cum căutai acum 3 luni, când mi-ai blocat la cacealma bugetul de salarii o săptămână și mobilizai sindicatele la scandal împotriva mea”, a transmis Lupu într-un mesaj adresat lui Florin Barbu.

Mai mult, Ionuț Lupu susține că șeful MADR nu și-a respectat promisiunea față de fermieri în ceea ce privește termenul de plată al ANT-urilor și susține că APIA nu are nici la momentul actual toate softurile pregătite pentru a finaliza plățile.

De partea cealaltă, în momentul când a luat decizia de a-l demite pe Ionuț Lupu din funcția de director general APIA, ministrul Barbu își motiva decizia prin faptul că acesta ar fi refuzat să participe la o ședință de urgență privind situația plăților, precum și faptul că softurile de plată nu fuseseră finalizate la timp. Ionuț Lupu a explicat, la AGRO TV,  întregul proces de elaborare a softurilor pentru diversele scheme de plată, precum și momentul când fuseseră semnate contractele pentru dezvoltarea acestora.

În ceea ce privește plățile efective ale ANT-urilor pentru crescătorii de animale, semnalele din partea fermierilor privind încasarea banilor au început să vină de luni, 22 aprilie. În județe precum Maramureș, Mureș, Botoșani, Galați sau Bihor, fermierii au început deja să-și primească sumele în conturi.