Primul robot care culege lavanda, 100% românesc. Când îl putem vedea pe câmp

2
Lavanda este o plantă care aduce multă valoare adăugată afacerii unui cultivator.  Este folosită atât în industria cosmeticii cât și în cea a sănătății. Dar, recoltarea lavandei este un proces anevoios din cauza faptului că pentru a avea un produs de calitate trebuie să ii păstrezi toate proprietățile. Perioada optimă de recoltare durează de la 4 la 10 zile, după care calitatea florilor scade.

“Am proiectat un robot inteligent care se adaptează pe teren și recoltează lavanda, în special pentru fermele mai mici care au diversitate de soiuri de lavandă și care trebuie să o identifice și să fie recoltată personalizat, cumva, pentru a păstra calitatea plantei”, mărturisește profesorul universitar  de la Tehnica Cluj-Napoca, domnul Stelian Brad.

Este știut faptul că unul dintre rolurile pe care le au Grupurile de Acțiune Locală este acela de a crea inovație. GAL-urile sunt singurele parteneriate public-private care funcționează în România de 11 ani având rolul de facilitori intre cercetători și fermieri.

“Am creat acest proiect din nevoia fermierilor din teritoriu și nu numai, privind recoltarea lavandei. Fermierii recoltează lavanda manual, iar acest procedeu este foarte îndelungat. Împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca am dezvoltat, în realitate virtuala, un prototip care urmează să fie brevetat”, a subliniat Brigitta Geczo, reprezentatul GAL Napoca Porolissum.

Robotul creat în realitate virtuală este doar primul pas. Creatorii lui spun că până la toamnă acest robot va fi instalat în câmpurile de lavandă și va fi funcțional. 

video
play-sharp-fill