Români, pregătiți-vă pentru programul ”Rabla pentru sobe”

5

Programul ”rabla pentru sobe” ar putea fi unul din noile programe lansate în cursul următorilor ani. Se pare că Ministerul Mediului lucrează în prezent la dezvoltarea unui astfel de program, prin care românii vor fi stimulați să-și înlocuiască sobele vechi cu unele mult mai eficiente din punct de vedere al randamentului consumului de lemn.

Măsura a fost cerută în repetate rânduri de către Asociația Forestierilor din România (ASFOR), prin vocea președintelui Ciprian Muscă.

”O altă măsură care vine să dea o eficientizare a consumului de lemn de foc este o măsură pe care ministrul mediului a anunțat-o, se lucrează la ea, sperăm că nu doar se va lucra, ci se va și finaliza. Este o măsură de reconversie, ”rabla pentru sobe” sau cine știe cum va fi denumită. Este o măsură care vine să încurajeze cetățenii să renunțe la soba clasică și să treacă pe o sobă mult mai eficientă din punct de vedere al randamentului consumului de lemn și să fie o sobă care să folosească și peleți și brichete”, a precizat Ciprian Muscă pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Rabla pentru sobe” nu este singurul program cerut de Asociația Forestierilor. Aceștia speră ca autoritățile din România să își îndrepte mai mult atenția asupra utilizării lemnului în construcții, la fel cum fac deja multe alte state europene.

”O altă măsură pe care noi o susținem și sperăm să găsim înțelegere și programe de finanțare este utilizarea lemnului în construcții. Avem state europene, inclusiv Anglia, care condiționează ca orice clădire publică să aibă în structura ei cel puțin 10-15-20% lemn. Utilizarea lemnului în construcții ne-ar ajuta să creăm o piață internă a lemnului, să nu mai depindem de piața externă. Dacă vrem să începem să fim și noi în rândul țărilor europene, ar trebui să începem să stimulăm aceste construcții din lemn sau parțial din lemn, pentru ca pe viitor să putem absorbi fonduri europene care vor fi date pe stocarea carbonului”, a mai precizat Ciprian Muscă.