Se pregătește lansarea unei noi măsuri pentru achiziția de utilaje pe fonduri europene

17

În primăvara anului viitor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va lansa o nouă linie de finanțare pentru achiziția de utilaje, de această dată dedicată sectorului forestier. 

Prin ”DR-24 – Investiții în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere”, operatorii economici și ocoalele silvice vor putea accesa finanțări de 500.000 euro/proiect, respectiv 250.000 euro/proiect. 

Potrivit președintelui Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, prima tranșă a finanțării urmează să fie lansată în luna martie a anului viitor, urmând ca al doilea apel la proiecte să se facă spre sfârșitul anului 2024.

”O primă măsură pentru care noi ne-am bătut și, într-un final, am reușit să o obținem, este o măsură pentru achiziția de utilaje forestiere care va fi finanțată prin Planul Național Strategic. Începând cu anul viitor, cu luna martie, suma care va fi pusă la dispoziția operatorilor economici este de 87 milioane de euro. Ea va fi pusă la dispoziție în două tranșe, o tranșă în luna martie și cealaltă în luna noiembrie”, a precizat Ciprian Muscă, președinte ASFOR, pentru AGRO TV.

Achizițiile eligibile prin intermediul finanțării vor fi următoarele:

  • Achiziția de echipamente/utilaje noi pentru colectarea și sortarea, încărcarea, manipularea lemnului în șantierele de exploatare (tractoare specializate, tractoare articulate, tractor forwarder, funiculare, încărcătoare, cap procesor, semiremorci, etc.),
  • Achiziția de echipamente noi pentru efectuarea lucrărilor de conducere și îngrijire a arboretelor (motounelte, motoferăstraie, tractoare specializate, etc.),
  • Achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului,
  • Echipamente de management al riscului (pentru monitorizarea și prevenirea incendiilor și monitorizarea, prevenirea și combaterea bolilor și insectelor dăunătoare) sau pentru monitorizarea managementului forestier (ex. camere supraveghere, senzori de mișcare/sunet, etc.),
  • Achiziționarea sau utilizarea unor programe informatice pentru gestionarea echipamentelor/utilajelor achiziționate și/sau gestionarea proceselor de exploatare, transport și depozitare a materialului lemnos.