România, „asaltată” de traderii de cereale!

5

Mișcări importante pe piața de cereale din România, unde din ce în ce mai mulţi traderi de produse agricole îşi extind prezenţa, transmite Bloomberg, citată de AGERPRES.

Fiind unul din principalele hub-uri de cereale din Europa, România devine din ce în ce mai atractivă, atrăgând interesul unora dintre ce mai mari jucători de pe piața internațională.

Astfel, The Andersons, Inc., unul din cei mai mari traderi de produse agricole din SUA, intenţionează să deschidă un birou la noi în țară pentru a tranzacţiona cereale şi seminţe oleaginoase. Conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, traderul a început deja să facă angajări pe plan local, relatează Bloomberg.

Decizia celor de la Andersons vine în urma implementării unui plan de extindere pe plan global. Compania şi-a înfiinţat anul trecut un birou de tranzacţionare în Elveţia şi a angajat câţiva foşti traderi de la Ameropa.

De asemenea, potrivit surselor, Louis Dreyfus Co. (LDC) este un alt trader celebru care demarează operaţiunile în România, înfiinţând o societate numită LDC Balkans şi condusă de ucraineanul Eugeny Didchenko. LDC a iniţiat tranzacţii în România şi transbordează cereale din Ucraina prin România, adaugă sursele.

De altfel, compania a înfiinţat anul acesta o entitate juridică în România, a confirmat un purtător de cuvânt pentru Bloomberg, fără a face alte declaraţii.

În ceea ce îi privește pe reprezentanții Andersons, aceștia nu au răspuns solicitărilor de a comenta.

România este unul din cei mai mari expeditori de cereale din UE, cu volume ridicate de porumb, grâu şi seminţe oleaginoase. În special anul acesta, prin porturile sale au trecut cantităţi importante de cereale, după ce Ucraina a fost forţată să exporte o parte din produsele agricole prin ţara noastră, după invadarea de către Rusia.