Din nou la Bruxelles, săptămâna viitoare! Care va fi pledoaria României?

7

Bruxelles va găzdui, în perioada 11-12 decembrie 2022, o nouă reuniune a miniștrilor statelor membre ale Uniunii Europene (UE), de data aceasta fiind vorba despre Consiliul Agricultură și Pescuit (AgriFish).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis sâmbătă redacției AgroTV, pe agenda discuțiilor de la Bruxelles, la care va participa și ministrul Petre Daea, se vor regăsi elemente de interes sporit pentru fermieri și agricultura românească: situația pieței, planurile strategice ale PAC, bunăstarea animalelor, posibilitățile de pescuit pentru anul 2023, indicațiile geografice, utilizarea durabilă a pesticidelor.

„Miniștrii vor dezbate situația actuală a pieței din statele membre, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, analizând principalele problematici ce vizează criza energetică și cea a îngrășămintelor, prețurile ridicate ale factorilor de producție, precum și presiunea pe care criza o exercită atât asupra fermierilor, cât și asupra consumatorilor”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanții MADR menționează că oficialii europeni vor desfășura, totodată, un schimb de opinii referitor la planurile strategice incluse în politica agricolă comună (PAC) în contextul situației actuale din Ucraina și al noilor provocări cu care se confruntă atât sectorul agriculturii, cât și cel al pescuitului.

Comisia va informa reprezentanții țărilor membre despre evaluarea legislației UE privind bunăstarea animalelor, înainte de propunerea Comisiei din 2023, iar în acest sens miniștrii vor discuta cu privire la necesitatea de a revizui legislația existentă cât mai curând posibil, pentru a atinge un nivel optim de bunăstare a animalelor în UE.

Conform agendei reuniunii Cosiliului Agrifish, miniștrii de resort prezenți la Bruxelles vor purta discuții pentru a ajunge la un acord politic privind drepturile de pescuit pentru 2023 în apele UE și din afara UE, în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterană și Marea Neagră, precum și pentru anumite stocuri de specii de adâncime. Decizia Consiliului se va baza pe o propunere elaborată de Comisia Europeană, ținând seama de cele mai bune avize științifice disponibile, de obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului și de planurile multianuale ale UE pentru diferite bazine maritime.

De asemenea, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, președinția cehă va prezenta o informare ce vizează situația actuală a Regulamentului privind indicațiile geografice și sistemele de calitate din UE, precum și stadiul actual privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

„Totodată, participanții la reuniune vor audia o prezentare despre rezultatul conferinței la nivel înalt privind etichetarea armonizată pe partea frontală a ambalajului și impactul acesteia asupra etichetării durabile a produselor alimentare, care s-a desfășurat la Bruxelles, în data de 10 noiembrie 2022”, se mai arată în comunicatul MADR.