Veste bună pentru crescătorii de oi: România va avea cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa!

4

Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa va fi construită în comuna Făgețelu, județul Olt, printr-o finanțare 182.059.200 de lei obținută de un grup de investitori români de la Ministerul Economiei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin HG nr. 959/2022, a anunțat luni Ministerul Agriculturii.

Potrivit reprezentanților MADR, fabrica de procesare a lânii va furniza în principal produse fono și termo izolante din lână, dar se va ocupa și cu valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

„Proiectul evaluat și validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului LÂNA, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenție cu asociațiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, a declarat ministrul Petre Daea.

Fabrica de procesare a lânii va dispune de o hală de producție în suprafață de 12.500 mp, precum și de 3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include și următoarele sub-capacități: instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei; 2 linii de peletizare; o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit; 2 linii automate de prelucrare și ambalare produse finite; capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei.

„MADR apreciază inițiativa Ministerului Economiei de a acorda sprijin industriei prelucrătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba de o investiție care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbările climatice, va duce la atingerea obiectivului de eficiență energetică, prin achiziționarea și instalarea de panouri fotovoltaic, și nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă într-o regiune defavorizată”, se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.