Rusia aruncă pisica din Marea Neagră în curtea ONU: „Are încă trei luni la dispoziţie”!

2

După ce a pus pe jar o lume întreagă prin retragerea din acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, Rusia a dat de înțeles că ar putea relua negocierile asupra prelungii acordului.

Miercuri, Moscova a dat un termen de trei luni Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să obţină „rezultate concrete” asupra aplicării componentei referitoare la exporturile agroalimentare ruseşti care a fost inclusă în acordul care facilitează exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de AGERPRES.

„ONU are încă trei luni la dispoziţie pentru a obţine implementarea (acordului) şi rezultate concrete”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. „Dacă ONU reuşeşte să convingă statele occidentale să aplice partea înţelegerii care priveşte eliminarea restricţiilor pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei, atunci Rusia va reveni la negocieri pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a mai spus reprezentanta ministerului rus de externe.

Concret, pentru a reveni în acord, Moscova cere reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, relaxarea sancţiunilor occidentale pentru ca Rusia să poată cumpăra piese de schimb destinate maşinilor şi utilajelor agricole, deblocarea logisticii de transport şi asigurări, deblocarea activelor ruseşti îngheţate de către Occident şi reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina şi care necesită reparaţii după ce a explodat pe 5 iunie în ceea ce Kremlinul consideră că a fost o acţiune de sabotaj ucrainean.

În acest timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri intensificarea presiunii internaţionale asupra „statului terorist” pentru a determina Rusia să revină în acordul de la Marea Neagră şi să nu saboteze exportul de cereale ucrainene.

Reacţia sa a venit după două atacuri nocturne ruseşti cu drone şi rachete asupra regiunii Odesa, președintele Zelenski acuzând că „teroriştii ruşi au atacat în mod absolut deliberat infrastructura acordului pentru cereale” din porturile Odesa şi Ciornomorsk.

De partea cealaltă, ministerul rus al apărării a transmis că a atacat instalaţii militare ucrainene în regiunea Odesa, inclusiv depozite de carburant şi muniţii.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale, iar securitatea alimentară a multor ţări din Africa şi Asia depinde în mare măsură de cerealele sale. Moscova acuză însă că, de fapt, cele cinci ţări cele mai sărace – Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan şi Somalia – au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră după încheierea acordului, în timp ce situaţia exporturilor de cereale ruseşti „a continuat să se înrăutăţească” din cauza sancţiunilor occidentale.