Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Ucraina a calificat miercuri drept „neadecvată” decizia Comisiei Europene de a prelungi, până pe 15 septembrie a.c., restricţiile pentru importurile de cereale ucrainene în anumite state membre UE, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Comisia Europeană a decis luni să prelungească restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, iar criticile autorităților de la Kiev nu au întârziat să apară.
„Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Ucraina consideră drept neadecvată decizia Comisiei Europene de a prelungi restricţiile la importurile de produse agricole ucrainene până la data de 15 septembrie”, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă în care îşi exprimă speranţa că nu va exista o nouă prelungire.
Reamintim că în iunie 2012, Uniunea Europeană a liberalizat, pentru o perioadă iniţială de 12 luni, toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Astfel, țări precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia nu doar că au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au mai putut fi exportate pe mare ca urmare a blocării porturilor țării vecine din cauza războiului, dar au cunoscut și o gravă distorsionare a piețelor interne, ca urmare a importurilor explozive de cereale ieftine ucrainene.
În aceste condiții, la data de 2 mai a.c., Uniunea Europeană a impus restricţii în cele cinci țări, până pe 5 iunie a.c., pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui din Ucraina, anunțând că de pe atunci că ar putea extinde restricţiile, dacă situaţia excepţională va continua.