S-A TERMINAT cu pesticidele! Uniunea Europeană nu mai tolerează derogările la neonicotinoide

4

Tratamentul semințelor cu substanțe neonicotinoide nu va mai fi permisă pe teritoriul Uniunii Europene, iar derogările în acest sens nu vor mai fi aprobate de către Comisia Europeană, este mesajul ferm venit de la Bruxelles.

Deși țara noastră se confruntă cu anumite specificități și are nevoie de aceste substanțe pentru a combate dăunători foarte periculoși pentru culturile agricole, se pare că fermierii noștri vor fi nevoiți să găsească alte soluții.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul plenipotențiar în cadrul reprezentanței permanente a României la Uniunea Europeană, Achim Irimescu, a explicat ce stă în spatele acestei decizii ferme a Uniunii.

”Veștile privind neonicotinoidele nu sunt deloc bune. În Parlamentul European, directorul general adjunct al DG SANTE (Directoratul General Sănătate și Siguranță Alimentară) a precizat foarte clar că Comisia Europeană nu va mai accepta nicio derogare de aici înainte, în lumina deciziei Curții Europene de Justiție. Deci lucrurile sunt foarte complicate și rămâne de văzut ce se poate întâmpla, pentru că aceasta este decizia Curții și e greu de trecut peste ea”, a precizat Achim Irimescu pentru AGRO TV.

Neonicotinoidele au făcut subiectul multor controverse în ultimul deceniu, după ce Comisia Europeană a interzis utilizarea lor prin regulament, în 2013. Cu toate acestea, de atunci, oficialii europeni au emis numeroase derogări pentru statele care au demonstrat că au nevoie să utilizeze aceste substanțe.