S-au ieftinit cireșele… scumpe! Cu cât se vând acum în piață

1

În piețe și-au făcut apariția primele cireșe din acest sezon. Sunt aduse din Grecia și, în ciuda inflației, prețurile sunt mai mici decât anul trecut.

În Piaţa Centrală din Buzău, primele cireșe au fost scoase la vânzare cu 60 de lei kilogramul, un preț binișor mai mic de față de de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se dădeau cu 100 de lei kilogramul, informează AGERPRES.

Cu toate acestea, cererea este destul de redusă, astfel că, pentru a-și putea vânde marfa, comercianţii s-au gândit la oferte alternative.
„Sunt aduse din Grecia, preţul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem şi la caserole cu preţul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vânzare. Sunt primele apărute pe piaţă iar preţurile pentru oameni sunt ridicate”, a explicat Daniela, comerciant în Piaţa Centrală din municipiul Buzău.

Clienții, însă, așteaptă luna iunie, în speranța că oferta pe piață va fi mai bogată și cu preţuri pentru toate buzunarele.

„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, le-a spus un pensionar reporterilor AGERPRES.

Potrivit specialiştilor din domeniul pomiculturii, producţia de cireşe din acest an ar putea fi ceva mai mică faţă de anul precedent, din cauza frigului care a afectat pomii fructiferi la începutul primăverii.

„Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a explicat Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.