Daea taie subvențiile legumicultorilor care folosesc substanțe interzise!

1

Fermierii înscriși în programele pentru cultivarea legumelor vor fi strict monitorizați, iar cei care folosesc substanțe interzise nu vor mai beneficia de subvenții, a declarat luni ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru AGERPRES.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt premise”, a declarat Petre Daea.

Declarația șefului MADR vine în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice provenite din Turcia, având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, folosite pentru a forța coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt.

Potrivit șefului MADR, toți fermierii care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii autorităţile vor fi monitorizați, astfel încât să nu mai ajungă pe piaţă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

„Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus Petre Daea.

De altfel, după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni.