Săptămâna agricolă – vești bune pentru fermieri în perioada 5-11 februarie 2024

5

Agricultura se confruntă cu o perioadă dificilă, atât la nivel european, cât și la nivel național. Cu toate acestea, cele mai importante subiecte ale săptămânii care se încheie sunt reprezentate în mare parte de vești bune pentru fermieri. Printre aceste subiecte de interes se numără schemele de ajutor de stat pentru producătorii agricoli cultivatori de usturoi și reluarea activității de producere a îngrășămintelor chimice de către Azomureș.

Au fost anunțate vești bune și pentru lucrătorii din mediul zootehnic și apicol. Ajutoarele naționale tranzitorii din industria zootehnică vor intra la plată la sfârșitul lunii februarie ori la începutul lunii martie, iar apicultorii s-ar putea să beneficieze de o schemă de ajutor de stat temporară, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 din cauza conflictului de la graniță.

 

MADR a prezentat un nou proiect de Ordonanță de Urgență care are în vedere un sprijin financiar pentru producătorii agricoli de usturoi, în cuantum de 1.500 euro/ha. Ajutorul este valabil pe tot teritoriul României, cu condiția ca suprafața să fie de minimum 0,3 ha. Valoarea totală maximă a schemei este de 20.868.280 lei. Acest sprijin financiar are în vedere compensarea parțială a pierderilor suferite la culturile înființate în toamna anului 2023- primăvara anului 2024, din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

Un alt subiect important al săptămânii este faptul că Azomureș a reluat activitatea de producție a îngrășămintelor chimice. Fabrica lucrează momentan la 60% din capacitate și produce azotat de amoniu și nitrocalcar, printre alte îngrășăminte complexe, conform declarațiilor lui Ovidiu Maior pentru AGRO TV. 

În ceea ce privește industria zootehnică, ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul zootehnic vor intra la plată la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, conform precizărilor directorului general APIA, Ionuț Lupu, în exclusivitate pentru AGRO TV. Nu au fost stabilite încă ce sume vor fi repartizate pentru fiecare animal, dar conducerea asociațiilor din sectorul ovin menționează că ciobanii vor primi între 20-25 de lei pe cap de ovină în acest an.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat joi un proiect de Ordonanță de urgență care dorește să implementeze o schemă de ajutor de stat temporar pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de către apicultori în 2023 din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina. Suma ajutorului financiar este de 59.866.000 lei (12.034.334 euro), pentru 2.395.856 familii de albine. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 25 lei (5 euro) / familia de albine. În proiect este menționat, de asemenea, că fiecare afacere apicolă poate primi maximum 280.000 euro sau echivalentul acestei sume în lei.

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 12-19 februarie 2024. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, conform ANM.

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri: