Săptămâna Agricolă- Noi județe afectate de PMR, criza micilor producători agricoli și o nouă finanțare AFIR, în perioada 5-11 august 2024

12

Principalele subiecte ale acestei săptămâni sunt date de extinderea focarelor de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), seceta care i-a adus într-un impas pe micii producători agricoli din județul Dâmbovița și o nouă finanțare AFIR, care va începe cu data de 12 august.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că România se confruntă cu 56 de focare de PMR, iar 232.283 de animale sunt afectate, conform comunicatului. Zonele afectate sunt județul Tulcea (48 focare în 10 localități), județul Constanța (6 focare în 4 localități), județul Timiș (un singur focar), județul Ialomița (un singur focar).

Dacă sectorul zootehnic este afectat de o nouă criză (PMR), sectorul vegetal continuă să se confrunte cu aceeași problemă de ani de zile: lipsa apei. Micii fermieri din județul Dâmbovița se află la capătul puterilor. Seceta a continuat și anul acesta să afecteze culturile, iar lipsa sistemelor de irigații a inrăutățit dramatic situația. Cu toate că a devenit o necesitate în agricultură, nu toți fermierii au putut achiziționa un sistem de irigații, principalul motiv fiind prețul ridicat. Schimbările climatice, imprevizibile și violente, pun sub semnul întrebării profitabilitatea agriculturii de câțiva ani. Consecințele se reflectă, în primul rând, în activitatea micilor producători agricoli, aceștia fiind primii afectați de condițiile curente.

„Ce producție? Anul ăsta, seceta ne-a distrus! Nu avem ce să vindem, o să ținem tot ce-am recoltat pentru consum propriu. Nu este deloc plăcut când știi câți bani ai investit și vezi că nu recoltezi mai nimic”, a declarat Spiridon Nicușor, producător agricol.

Declarația unui alt fermier accentuează peisajul dezolant.

„Nu avem sistem de irigații în zonă și din această cauză suntem nevoiți să așteptăm la mila Cerului. Din păcate, anul acesta ploaia ne-a cam ocolit și acest lucru l-am simțit din plin când a venit momentul să adunăm recolta. O să mergem în continuare, nu o să renunțăm, pământul este singura noastră sursă de venit”, a precizat Ivan Anderi, fermier.

Totuși, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) aduce o veste bună pentru fermieri. Cea de-a șasea sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” va avea loc între 12.08.2024-18.10.2024, sprijin susținut de către Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 12.08.2024-18.08.2024.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a teritoriului, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a României, dar mai ales în regiunile montane, mai precizează ANM.

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/pesta-micilor-rumegatoare-se-extinde-instructiuni-ansvsa/

https://agro-tv.ro/micii-producatori-agricoli-n-avem-ce-sa-vindem/

https://agro-tv.ro/afir-noua-finantare-de-luni-sunt-peste-30-milioane-euro/