Scarificator sau plug – Cum alegi utilajul potrivit pentru cultura ta, dar și pentru sustenabilitatea terenului agricol

2
Două utilaje utilizate în lucrările agricole sunt scarificatorul și plugul. Ambele sunt esențiale pentru lucrările de pregătire a patului germinativ, dar diferențele dintre ele pot influența atât producția, cât și calitate solului.

Ce este plugul?

Plugul este un utilaj agricol utilizat pentru lucrările de arat, care constau în răsucirea și întoarcerea brazdei înainte de semănat. De obicei, arătura cu ajutorul plugului se face imediat după culegerea roadelor, pentru a pregăti solul pentru culturile următoare. Principalele avantaje ale utilizării plugului sunt aerarea, restructurarea și grăbirea procesului de mineralizare a solului. Nu putem însă să închidem ochii la efectele negative ale plugului asupra solului: pierderile de nutrienți, compactarea și expunerea la eroziune pe termen lung.

Ce este scarificatorul?

Scarificatorul este un alt utilaj agricol utilizat pentru lucrările de pregătire a solului, dar funcționează diferit față de plug. Acesta este conceput pentru a disloca și aerisi solul cu ajutorul lamelor. Utilizarea scarificatorului se bucură de câteva avantaje, precum consumul redus de energie, prelucrarea solului la adâncimi de 50-55 cm, asigurând astfel păstrarea umidității și accesul rădăcinilor la rezervele de apă din sol, eliminarea bolovanilor, conservarea nutrienților și prevenirea formării de bălți la suprafață. Puteți vedea AICI cel mai apreciat model de scarificator agricol la cel mai bun preț.

Cum alegi utilajul potrivit?

Alegerea între scarificator și plug depinde de mai mulți factori, în special tipul de sol. Pentru terenuri mai ușoare și soluri mai puțin compacte, scarificatorul poate fi o opțiune mai potrivită pentru menținerea sănătății solului și a biodiversității. În schimb, pentru soluri mai grele și lucrări de pregătire mai profunde, plugul poate oferi beneficii semnificative în îmbunătățirea structurii solului și în promovarea dezvoltării plantelor. 

Reprezentanții Deltateh vă pot ajuta să alegeți utilajul potrivit pentru nevoile dvs. Ne puteți contacta la nr. tel. 0771.797.879 sau 0745.797.879.