Tineri fermieri de succes: E student bursier la Agricultură și are grijă de o fermă cu peste 3000 de animale și 500 de hectare

1

AgroTV continuă să vă prezinte poveștile unor tineri fermieri de succes.

Pericle Mihai Sălceanu din localitatea Leoști, comuna Pădureni, județul Vaslui, muncește cu fratele și părinții săi într-o fermă mixtă, ce include 3000 de ovine, rasa Merinos de Palas, circa 40 de vaci, rasa Bălțată românească, plus 200 de hectare de culturi arabile și 300 de hectare de pășune. Producția exploatației este valorificată direct, spune fermierul, care recunoaște că, dacă nu ar avea dragoste pentru animale, nu ar rezista în agricultură.

Pandemia l-a prins pe Pericle student la Facultatea de Agricultură USV Iași, dar nu s-a speriat niciodată de muncă și de învățat, și-a dorit să continue studiile superioare, dar și să contribuie în fermă la îngrijirea animalelor. Astăzi, la vârsta de 22 ani, putem spune că a reușit să echilibreze cele două pasiuni ale sale, dar mai ales să fie un sprijin pentru familia sa. Tânărul a ajuns în al treilea an de studii, este student merituos, cu bursă pentru performanță academică, iar weekend de weekend este la ferma familiei.

„Banii astăzi îi ai, mâine nu-i ai, dar cunoștințele îți rămân. La fermă este o muncă frumoasă, o muncă profitabilă, pe care trebuie să o faci cu drag și încerc să duc ferma la un alt nivel. Lipsa forței de muncă ne impune tehnologizarea. Ca să aduci hrana de la furcă la furculiță este nevoie de multă muncă. În fermă, când ajung, nu uit de cele învățate – «casă, masă, rasă» – pentru animalele noastre”, ne declară Pericle Mihai Sălceanu, student în anul III la Facultatea de Agricultură USV Iași.