Scârțâie producția de rapiță! Ce preț primesc fermierii în Portul Constanța

2

Datele inițiale din rapoartele Uniunii Europene și ale caselor de analiză indicau spre producții foarte mari de rapiță în România, anul acesta. Totuși, se pare că odată ce recoltele se concretizează, lucrurile nu stau chiar așa bine. În multe zone, producțiile sunt sub așteptări.

”Producțiile nu sunt cele așteptate, avem destul de multe probleme legate de lipsa de apă. (…) La rapiță, producția este sub așteptări cu 500 kg/hectar, dacă nu mai bine. Sunt zone unde nu se fac 2 tone de rapiță, deși așteptările erau de peste 3 tone. Deci rapița are o productivitate mai mică decât de obicei”, a precizat Nicolae Sitaru, președinte al Forumului APPR, într-o conferință de presă recentă.

Astfel, chiar dacă unele analize dădeau producția de rapiță din România la un nivel de 3 milioane de tone, se pare că realitatea va fi alta. Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, estimează o producție în jurul valorii de 2-2,2 milioane de tone.

În ceea ce privește prețul, el se menține în jurul valorilor de 390-400 euro/tonă.

”Semințele de rapiță pendulează cu acel premium agățat de gât, pe care îl știm cu toții: indicația august 2023, minus 40-50-60 euro, depinde de interesul exportatorului sau al procesatorului”, a precizat Cezar Gheorghe la Digi24.