Se mai deschide linia de finanțare pentru tinerii fermieri în 2023?

13

Tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene așteaptă, în continuare, un semn de la Ministerul Agriculturii, privind lansarea liniei de finanțare pentru instalare. Totuși, oficialii nu dau niciun semn în acest sens.

După ce au retras subit ghidul pentru tinerii fermieri înainte de expirarea termenului de consultare, reprezentanții Ministerului Agriculturii au spus că ghidul va fi refăcut, ca urmare a numeroaselor nemulțumiri legată de forma inițială a acestuia. Totuși, nu există o dată concretă la care să ne putem raporta pentru refacerea acestui ghid sau pentru lansarea liniei de finanțare.

Consultanții sunt convinși, în continuare, că tinerii fermieri vor avea parte de fonduri europene anul acesta, însă nu se știe când.

”Eu sunt convins că tânărul fermier va fi lansat în acest an. La fel, sunt convins că se vor păstra foarte mult din greșelile ghidului care a fost în consultare publică, greșeli considerate de noi, nu de Autoritatea de Management.

Pe de altă parte, prefer să se lanseze un ghid prost decât să nu se lanseze deloc, deoarece PNS-ul nu îl mai putem negocia. Putem să negociem părți din acesta. Și atunci da, eu sunt de părere că tânărul fermier se va lansa, însă nu știm când. S-ar putea ca anul viitor să nu mai existe măsura, dacă se lansează cum a spus domnul Daea, cu toată suma în acest an”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.