Agricultorii cer AZI, premierului CIUCĂ, modificări la schema de ajutor pentru culturile afectate de secetă

3
Membrii Alianței pentru Agricultură și Cooperare au trimis o Scrisoare Deschisă premierului Nicolae CIUCĂ pentru a atrage atenția asupra acelor culturi afectate de seceta, din perioada martie-septembrie 2022. Mai exact, este vorba despre OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică și arșița atmosferică din perioada martie-septembrie 2022 aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi. Astfel, menționează fermierii, dacă OUG se aprobă în forma propusă fermierii vor fi din dezavantajați, aplicându-se procentul de calamitare de 2 ori.

Redăm, mai jos, Scrisoarea Deschisă referitoare la Schema de ajutor pentru culturile afectate de secetă pe care membrii Pro AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF au trimis-o Redacției Agro Tv.

 

Domnului Premier Nicolae CIUCĂ

 Ref: proiect OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică severă din perioada Martie-Septembrie 2022

 Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” și Asociația Forța Fermierilor – ,,AFF”, atrage atenția asupra proiectului de OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică și arșița atmosferică din perioada martie-septembrie 2022 aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi.

 OUG trebuie aprobată cu un cuantum total de 869.600,00 mii lei conform art 14 din OUG lansat în consultare publică și semnată de toate ministerele de resort, dar cu precizarea că trebuie modificată Anexa 1 – Cererea de plată a grantului acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în primăvară anului 2022 și au fost afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie, prevăzută la pag 10 astfel:

  • în tabelul de calcul este corect și necesar să fie eliminată coloana 3 (Suprafața calamitată(ha)), deoarece col (3) din cerere este echivalentul col (6) din Procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor. Coloana 6 din PV constatare reprezintă suprafața calculată, la care s-a aplicat DEJA procentul de calamitare.

Atragem atenția că dacă OUG se aprobă în forma propusă fermierii vor fi din dezavantajați, aplicându-se procentul de calamitare de 2 ori.

Spre exemplu, un fermier cu grad de calamitare de 60%, având dreptul la un ajutor de 600 lei/ha, va primi 360 lei, respectiv 36%(60%*60%).

Reamintim că suma de 1000 lei/ha, propusă a fi acordată pentru fermierii afectați 100% reprezintă între 15.6-23.4% din cheltuielile efectuate pe ha.  

Domnule Premier Nicolae CIUCĂ, este de neacceptat situația de față în care proiectul de OUG menționat anterior care a fost în dezbatere publică, a fost avizat de toate ministerele, a fost acceptat de Comisia Europeană urmare a notificării, să fie modificat prin reducerea substanțială a sumei totale acordate fermierilor.

Domnule Premier Nicolae CIUCĂ, aveți datoria și obligația, ca în ședința de Guvern, de azi 31.05.2023, să readuceți lucrurile la normalitate conform celor prezentate public, anterior.

 Domnule Prim-Ministru,  membrii organizaţiilor membre AAC vă informează că agricultorii din sectorul vegetal se află într-o situaţie foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele româneşti: costuri în creştere, prăbușirea prețurilor la cereale/oleaginoase, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producţii diminuate din cauza lipsei sistemului de irigaţii. Toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc şi soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.

Acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 reprezintă o decizie asumată de Guvernul României, pe care îl conduceți. Timpul nu mai are răbdare cu fermierii României.

Din punctul nostru de vedere, dacă aprobați OUG cu ajustările făcute ieri, atât miniștrii ministerelor avizatoare cât și dumneavoastră domnule Premier trebuie să vă dați demisia de onoare, azi.

Informații suplimentare puteți solicita la office@agri-co.ro

 În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații,

PRO AGRO   Ionel ARION

LAPAR        Nicolae VASILE

UNCSV       Mircea BĂLUȚĂ

AFF             Vlad MACOVEI