Se blochează coridorul pentru cerealele ucrainene de la Marea Neagră?

1

Perspectivele pentru extinderea iniţiativei de export a cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu sunt „încurajatoare” în acest moment, a declarat o sursă familiară cu negocierile agenţiei ruse de presă RIA, preluată de Reuters într-o analiză publicată marți și citată de AGERPRES.

Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, anunțase luni că în zilele următoare vor continua eforturile pentru a prelungi acordul ce permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, un pact din care Rusia a ameninţat că va ieşi la 18 mai din cauza obstacolelor la exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte.

Discuţiile „la nivel tehnic” vor continua, a declarat sursa neidentificată pentru RIA, dar când a fost întrebată despre perspectivele pentru extinderea acordului cerealelor, a spus că „în acest moment nu există o perspectivă încurajatoare”.

„Îmi este greu să spun ce se va întâmpla mâine. Poate se vor face progrese, dar dacă vorbim despre astăzi, nu sunt (perspective)”, a menționat sursă citată de agenția RIA, grăbindu-se să adauge: „Dar toţi vrem şi suntem hotărâţi să ne asigurăm că activitatea mecanismului nu se opreşte”.

Acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră a fost intermediat în iulie anul trecut de Naţiunile Unite şi Turcia, pentru a ajuta la abordarea unei crize alimentare globale agravate de invazia rusă din Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume. În acelaşi timp, ONU au convenit să ajute Rusia să-şi faciliteze propriile livrări agricole. Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu sunt supuse sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, Moscova susține că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au ridicat o barieră pentru livrări.