Se cere vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare! Ce se va întâmpla cu puii de carne

1

În condițiile în care gripa aviară a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat şi mamifere la nivel mondial, riscând să se transforme într-o nouă pandemie, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) cere guvernelor să se gândească la vaccinarea efectivelor de păsări împotriva acestui virus, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

„Suntem pe cale să ieşim dintr-o criză a COVID în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este o realitate. (…) Având în vedere că aproape toate ţările care fac comerţ internaţional (cu păsări – n.r.) au fost infectate până acum (cu gripa aviară – n.r.), poate că ar fi timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument de control al bolii”, a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit într-un interviu pentru Reuters.

Deși unele țări au început să ia în considerare vaccinarea efectivelor de păsări, unele guverne, precum cel din SUA, rămân reticente la această idee din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării.

Începând de duminică, 21 mai, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală organizează la Paris o reuniune generală de cinci zile care se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene (HPAI). Un sondaj efectuat de OIE arată că doar 25% din statele membre ar accepta importurile de produse de la păsările care au fost vaccinate împotriva HPAI.

Anul trecut, cele 27 de state membre UE au convenit să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare, Franţa urmând a fi primul stat care implementează o astfel de strategie, începând, la toamnă, cu efectivele de raţe.

„Dacă un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va începe să se îndrepte spre acea direcţie, asta va avea un efect de ricoşeu”, a apreciat Monique Eloit.

Înaintea reuniunii de la Paris, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a declarat pentru Reuters că „pentru a nu exclude nicio posibilitate în lupta împotriva HPAI, Departamentul american al Agriculturii continuă să studieze opţiuni de vaccinare care pot să protejeze efectivele de păsări de această ameninţare persistentă”. Cu toate acestea, USDA consideră în continuare că măsurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru eliminarea virusului în rândul fermelor de păsări.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare rămâne scăzut, dar ţările trebuie să se pregătească pentru orice modificare a status quo-ului.

În opinia directorul general de la OIE, vaccinarea ar trebui să se concentreze pe păsările crescute în libertate, în special raţe, deoarece virusul gripei aviare este transmis de păsările migratoare care sunt deja infectate. Vaccinarea puilor de carne crescuţi în ferme, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de carne de pasăre, are mai puţin sens, a declarat Monique Eloit.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.