Se poate cumpăra teren agricol cu fonduri europene? Răspunsul specialiștilor

47

Fondurile europene reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru toți fermierii din țară, iar mulți dintre aceștia se gândesc la posibilele variante de proiecte pe care să le facă pentru a-și construi o afacere viabilă în agricultură sau pentru a o dezvolta pe cea existentă.

Una dintre întrebările pe care le primim în repetate rânduri din partea celor interesați de accesarea fondurilor europene este dacă se poate cumpăra teren agricol cu ajutorul acestor bani. Întrebarea și-a găsit răspunsul clar în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

”Răspunsul simplu este nu, nu se poate cumpăra teren prin fonduri europene. Există o posibilitate, prin instalarea tinerilor fermieri, să folosiți 10% din fonduri pentru achiziția de teren, dar suma este mică; vorbim de cel mult 7.000 de euro care pot fi direcționați către o astfel de destinație. Altfel, pe alte tipuri de proiecte, nu se poate. Nu a fost niciodată posibilă achiziția de teren, fie agricol, fie pentru construcții, pe fonduri europene”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.

Astfel, fermierii care vor să achiziționeze teren agricol trebuie să facă acest lucru prin propriile puteri financiare, pentru că fondurile europene sunt destinate altor tipuri de investiții. În cazul în care beneficiarii se încadrează la instalarea tinerilor fermieri, mai multe detalii legate de această măsură se pot găsi AICI (click).