Te-ai instalat ca tânăr fermier? Iată cum îți poți dezvolta ferma cu fonduri europene

6

Tinerii fermieri care s-au instalat recent ca șefi de exploatație și vor să își dezvolte afacerea prin fonduri europene vor avea mai multe posibilități de a face acest lucru, prin intermediul liniilor de finanțare din noul Plan Național Strategic (PNS).

Una dintre aceste linii de finanțare, special dedicată acestei categorii de fermieri, este ”DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați”. Prin intermediul acesteia, fermierii care s-au instalat cu cel mult 5 ani înaintea depunerii cererii de sprijin pot să obțină până la 200.000 de euro, cu o intensitate a sprijinului de 80%.

”Până la vârsta de 45 de ani puteți să accesați o nouă linie de finanțare, care nu a existat până în acest moment în fostul PNDR; va fi acum în noul Plan Național Strategic. Este un sprijin de 200.000 de euro cu o contribuție din partea dumneavoastră de 20%, care vă permite să continuați proiectul finalizat”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.

Deocamdată nu se cunosc detalii suplimentare cu privire la condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care vor să acceseze această linie de finanțare. Mai multe informații vom afla în momentul finalizării ghidului solicitantului. Până atunci, vă propunem acest articol (click aici) pentru a afla care sunt investițiile eligibile prin această măsură.

În cazul în care nu vă încadrați pentru accesarea acestei linii de finanțare, aveți posibilitatea să accesați fonduri europene și prin măsurile deja consacrate de achiziții de utilaje și investiții în ferme. PNS-ul oferă mai multe posibilități în acest sens, prin măsuri separate dedicate sectoarelor vegetal, zootehnie, pomicultură, legume și cartofi etc.