Seră verticală de un milion de lei la SCDL Buzău. Ce avantaje aduce

7

Cercetătorii buzoieni uimesc din nou. Săptămâna viitoare vor inaugura o seră verticală pe care au construit-o în curtea Stațiunii de Cercetare Legumicolă, fiind un model experiemental în care specialiștii vor putea testa metode noi de producerea răsadurilor, florilor și a legumelor de talie mică.

Potrivit proiectului, noua seră verticală este prevăzută cu 6 transportoare, având o amprentă la sol de 135 m² și suprafața cultivată de 504 m².

Această seră verticală aduce o serie de avantaje atât pentru plante cât și pentru oamenii care muncesc în astfel de spații, respectiv:

– reducerea tratamentelor chimice aplicate, condiţiile de mediu putând fi controlate în totalitate, spre deosebire de celelalte tipuri de spaţii protejate;

– îmbunătățirea condiţiilor de muncă în seră, fără riscul unor îmbolnăviri profesionale.

– eficienţă energetică superioară la producerea răsadurilor;

– automatizarea completă a proceselor din interiorul serei;

– producerea de material biologic de calitate.

Proiectul, realizat în cadrul Programului Sectorial ADER, are o valoare de un milion de lei și va prezentat pe 20 iulie cu ocazia Zilei Porților Deschise la SCDL Buzău.

Tot atunci vor fi prezentate și alte proiecte derulate de cercetătorii buzoieni, dar și rezultatele uimitoare obținute în ultimii ani.

Participanții la eveniment vor putea vizita și expoziția cu soiuri și hibrizi de legume, creații ale unității de la Buzău.

Recent, cercetătorii buzoieni au anunțat că au câștigat cinci proiecte în valoare de 2,4 milioane de lei pe care le vor implementa în perioada 2023- 2026.