Sezon compromis la cultura de grâu – producții mici, calitate slabă

3

Fermierii din Buzău își fac primele calcule după un an agricol cu multe provocări, iar analiza nu este deloc optimistă la cultura de grâu. Frigul de la începutul primăverii, temperaturile excesive din lunile de vară și lipsa precipitațiilor sunt, din nou, factorii care au dat peste cap planurile agricultorilor care se tem că nici anul acesta nu-și vor scoate banii cheltuiți pentru înființarea și întreținerea culturilor de toamnă.

Potrivit directorului Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, cele mai mari probleme sunt la cultura de grâu. Producția medie la hectar a fost de 3400 de kilograme.

”Producțiile nu sunt mulțumitoare, prețurile nu sunt nici ele bune, și calitatea grâului este slabă, în special se pretează pentru furaje nu și pentru panificație”, a spus Cosmin Florea, directorului Direcției Agricole Buzău.

Specialiștii spun că sunt mai multe cauze care au dus la calitatea proastă a grâului. În primul rând este vorba despre condițiile meteorologice nefavorabile, dar și tehnologiile prost aplicate. Pe de altă parte, spun agricultorii, porumbul și floarea soarelui arată mai bine.

Potrivit lui Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, producția la porumb ajunge, în unele zone, și la 8 tone la hectar, iar la floarea soarelui se așteaptă până la 2.500 kilograme la hectar.

”Nu avem situațiile de anul trecut, dar avem probleme punctuale. Acolo unde nu avem irigații, producțiile nu sunt satisfăcătoare. De exemplu, la porumb avem de la 3 la 6 tone pe hectar. Nu sunt producții mari dar sunt bune față de anul trecut când am avut fermieri care nu au recoltat nimic. Unde au fost irigații, producțiile la porumb au urcat și până la 8 tone la hectar. De asemenea, avem și situații unde agricultorii au trimis deja înștiințări că au recoltele compromise din cauza secetei. Producțiile nu au fost foarte mari nici la grâu și orz. La grâu avem 3400 de kilograme la hectar și la orz circa 4000 de kilograme la hectar.  Floarea soarelui stă mai bine față de anul trecut. Sperăm la o producție”, a spus Cosmin Florea.