Sfatul unui fermier cu experiență: Nu vindeți recolta direct din câmp

15
Sfatul unui fermier cu experiență: Nu vindeți recolta direct din câmp

Mulți dintre fermierii români care nu sunt capitalizați se învârt, de ani buni, într-un cerc vicios care nu îi lasă să se dezvolte. Neavând toată logistica bine pusă la punct, aceștia sunt la mâna traderilor, așa că nu pot să obțină prețuri bune pe recoltă, care să le permită să-și dezvolte afacerile.

Despre această problemă a vorbit și Fănel Pețanca, un mare fermier cu experiență din județul Giurgiu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Agricultorul a explicat că, pentru ca fermierii mai mici să se poată dezvolta în viitor, aceștia trebuie să investească în spații de depozitare.

”În general, sunt afectați foarte mult fermierii mici, cu suprafețe de 200, 300, 400 de hectare. Din ce am văzut eu, nu au toată logistica necesară, nu au depozite, iar când ajungi să vinzi recolta direct de pe câmp, viitorul tău nu sună bine. Deci dacă nu ai o logistică bine pusă la punct, cu niște utilaje, spații de depozitare, nu ai nicio șansă. Dacă vinzi din câmp, ieși la pensie și n-o să fii niciodată capitalizat. Haideți să învățăm odată că dacă nu avem o logistică cât de cât, cu utilaje care să ne asigure că ne putem face lucrările la timp, cu niște spații de depozitare unde să putem băga niște produse, nu vom mai da înainte niciodată. Ați văzut că la recoltat sunt cele mai proaste prețuri. Fermierii aceștia, săracii, poate n-au avut posibilitatea să-și facă toată logistica, iar din cauza asta suferă cel mai mult. În momentul în care nu ai ceva pus la punct cât de cât, nu vei fi capitalizat niciodată”, a explicat Fănel Pețanca.

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea dacă a încheiat deja contracte pentru recolta din 2021, fermierul ne-a spus că anul acesta, pentru prima dată, a semnat contracte futures, datorită prețurilor excelente pe care le au cerealele în momentul de față.

”Eu, pentru prima dată anul acesta, am făcut contracte futures, sunt niște prețuri cum n-au mai fost niciodată, m-am gândit multe zile și multe nopți și le-am făcut pe niște cantități care reprezintă 50-60% din ceea ce ar trebui să fie un an normal. Am dat porumbul cu 70 de bani, floare soarelui cu 2,01 lei, rapița cu 2,06 bani și grâul cu 87 bani”, a mai precizat fermierul Fănel Pețanca.