Stoparea comerțului cu păsări vii din întreaga țară, „o decizie pripită”

5
Stoparea comerțului cu păsări vii din întreaga țară, „o decizie pripită”

Vicepreședintele UDMR al Comisiei pentru Agricultură, deputatul Magyar Loránd, nu este de acord cu suspendarea activității comerciale cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile pe tot teritoriul ţării, din cauza focarului identificat în oraşul Ungheni, și spune că hotărârea în cauză este una „pripită”.

Prin intermediul unui comunicat de presă al UDMR citat de Agerpres, Magyar Loránd a precizat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar din cauza fermei de la Ungheni și a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, în baza unei directive europene.

„Însă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mers mult mai departe şi a oprit comerţul cu păsări vii din întreaga ţară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriaşe atât pentru intermediari, cât şi pentru fermele de păsări şi pentru fermele mici.

UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în toată ţara şi dorim revenirea la primele restricţii, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a precizat deputatul.

Parlamentarul UDMR crede că această decizie nu este bine întemeiată și va avea consecințe drastice, deoarece comerțul cu păsări vii va fi suspendat pe tot teritoriul țării.

Conform precizărilor acestuia, o decizie luată în 2006 pentru a opri o epidemie de gripă aviară a dus la haos și incertitudine economică și că „acum sunt necesare decizii bune, care să țină cont de precauțiile economice și de sănătatea animalelor”.

Videoconferințe la nivel de țară

În perioada 10 – 12 mai au avut loc videoconferinţe cu Direcţiile Sanitare Veterinare judeţene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.

„În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate şi analizate ultimele informaţii din anchetele epidemiologice şi stadiul stabilirii trasabilităţii păsărilor din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Totodată, se monitorizează rezultatele acţiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea”, se precizează într-un document de presă al ANSVSA.