Strămoșul porcului domestic, pe cale de dispariție!

6
Strămoșul porcului domestic, pe cale de dispariție!

Pesta porcină africană (PPA) nu a ocolit nici populațiile de mistreți din fondurile de vânătoare botoșănene și a generat o scădere semnificativă a strămoșului porcului domestic în ultima perioadă.

Și asta pe lângă ilegalitățile comise de alți cetățeni hunedoreni, prin hăituirea și rănirea strămoșului porcului domestic cu câini de vânătoare.

În ceea ce privește situația din Botoșani, potrivit precizărilor făcute luni, 26 aprilie 2021, de către Marius Havriș, directorul Direcției Silvice județene, în Colegiul Prefectural, din cele nouă fonduri de vânătoare administrate de Direcția Silvică, pe cinci dintre acestea mistreţul a devenit o specie „extrem de rară”.

„O problemă deosebită la nivelul direcţiei este cea a activităţii de vânătoare. Noi gestionăm nouă fonduri de vânătoare din cele 49 existente la nivelul judeţului Botoşani. Mai avem până pe 15 mai de recoltat încă doi mistreţi din cota aferentă anului trecut. Avem cinci fonduri de vânătoare care au fost afectate fie direct, fie sunt în zona tampon, unde populaţia de mistreţi a scăzut drastic. Pe cele cinci fonduri, nu ştiu dacă în momentul de faţă mai putem să contăm pe această specie”, a afirmat Havriş.

El susţine că afectate puternic sunt fondurile cinegetice Româneşti, Păltiniş, Truşeşti, Tudora şi Cordăreni.

În sezonul de vânătoare 2020- 2021, Direcţia Silvică a recoltat un număr de 60 de mistreţi, în condiţiile în care avea aprobate pentru recoltare 62 de animale.

Mistreți, hăituiți și răniți cu câini de vânătoare

Pe lângă situația din Botoșani, similară în mai multe județe ale țării, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Hunedoara s-au autosesizat şi au emis un ordin de punere în adăpost a doi mistreţi.

Totodată, au reţinut un tânăr de 20 de ani, din localitatea Roşcani, care este acuzat că, în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, a antrenat şi dresat câini de vânătoare pe mistreţii pe care îi avea în gospodăria familiei.

„Cele două animale care au fost folosite la efectuarea activităţilor de dresaj a câinilor de vânătoare (pentru controlul agresivităţii pe animale vii) au fost preluate printr-un ordin de punere în adăpost care fost înaintat către Consiliul Judeţean Hunedoara, care l-a pus în executare prin relocarea animalelor în menajeria Parc Bejan, aparţinând Primăriei Municipiului Deva”, spun poliţiştii din cadrul IPJ Hunedoara.

Tânărul este cercetat pentru rele tratamente aplicate animalelor, urmând să fie prezentat magistraţilor.

Un număr de 368 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi, 23 aprilie 2021, iar 137.332 de porcine au fost afectate în total, se menţiona într-un comunicat remis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România – 31 iulie 2017 – şi până în prezent au fost diagnosticate 5.520 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe.

În ciuda imaginii sale aproape de dușman al fermierilor, strămoșul porcului domestic are și multe roluri pozitive în mediul înconjurător. Vorbim în acest context de crearea diverselor condiții de habitat, asigurând o creștere pe termen lung a biodiversității, de răspândirea semințelor de plante și a ciupercilor hipogene prin zoocorie, reducerea abundenței unor specii de dăunători (nevertebrate), îndepărtarea leșurilor și furnizarea unei surse importante de hrană pentru carnivorele mari.