Este ultima săptămână în care fermieri mai pot să depună cererile unice de plată la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar calculele privind plățile încep deja să se concretizeze. Până luni, 3 iunie 2024, aproximativ 670.000 de fermieri depuseseră aceste cereri.
Reprezentanții MADR se așteaptă ca numărul total de fermieri înscriși la APIA anul acesta să scadă în comparație cu 2023. În ceea ce privește suprafața totală înscrisă, s-a depășit pragul de 9 milioane de hectare, însă nu se știe dacă se va atinge suprafața de anul trecut, de aproximativ 9,8 milioane de hectare.
”Eu zic că o să închidă bine și anul acesta, în sensul în care, așa cum i-am obișnuit și în perioada în care eu conduceam agenția, obiectivul fiecărui județ este să-și atingă suprafața anului anterior. Știm deja că e un trend descendent în ceea ce privește numărul de cereri în fiecare an, o scădere fie din motive naturale, fie pentru că s-au comasat terenuri sau sunt persoane care au vândut și nu-și mai depun cererea pentru subvenții.
Dacă anul trecut s-a închis campania cu 758.000 de cereri, până în momentul de față sunt undeva la 670.000 de cereri care au fost primite anul acesta; suprafața de anul trecut a fost undeva la 9,8 milioane de hectare, anul acesta au închis peste 9 milioane de hectare până în momentul de față. Împreună cu suprafețele nedeclarate încă, dar digitizate, sunt vreo 9,4 milioane de hectare”, a precizat Adrian Pintea, secretar de stat MADR, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.
Potrivit oficialului MADR, plata în avans va începe și anul acesta la data de 16 octombrie. După încheierea perioadei de depunere a cererilor de plată la sfârșitul acestei săptămâni, ministerul va începe demersurile către Comisia Europeană pentru a obține creșterea cuantumului pentru plățile în avans.
”Și anul acesta ne dorim să începem, și cu siguranță se va începe plata în avans, în data de 16 octombrie, dar aici mai sunt pași de făcut, în sensul în care Comisia Europeană va emite un regulament pentru plățile aferente anului 2024 cu suma cuvenită fiecărui stat membru, iar noi vom face o solicitare pentru ca subvenția, cuantumul acesteia la plata în avans, să fie mai mare. Noi sperăm să obținem mai mult de 70% FEGA și 85% FEADR”, a mai subliniat Pintea.